El jutjat investiga la directora de la residència de Llíria per suposats maltractaments als interns
DomusVi, l'empresa gestora, nega desatenció als majors i reitera que les imatges estan tretes de context.
El jutjat d'instrucció número 1 de Llíria (Camp de Túria) ha obert diligències contra la directora de la residència d'ancians que gestiona DomusVi en eixa població per un presumpte tracte degradant als residents. El passat mes de setembre una extreballadora del centre va difondre unes imatges en què es podia veure com alguns residents estaven lligats a cadires, a soles i sense la supervisió del personal, i fins i tot abandonats després de caure a terra.
Segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el jutjat no ha determinat encara el tipus delictiu pel qual s'ha produït la imputació, però la Fiscalia de València assenyalava recentment aquests fets com a possibles delictes contra la integritat moral. A més de la directora de la residència, també s'investiga dos empreses com a persones jurídiques.
DomusVi, que en el seu dia va admetre que les imatges eren “impactants” i va obrir una investigació interna per a depurar responsabilitats, nega que hi haja una desatenció dels majors basant-se en les conclusions obtingudes. El director d'operacions, José Luis Roselló, assegura que han posat a disposició de la investigació judicial tota la informació que han recopilat i ofereix la màxima col·laboració amb l'administració.
El grup empresarial ha tornat a defendre la seua gestió i el treball dels seus empleats i ha reiterat que els vídeos estan "fora de context": "Són situacions puntuals sense gravar l'abans i el després", ha dit Roselló en roda de premsa, qui ha estat acompanyat per la directora assistencial de DomusVi, Fini Pérez.
En aquesta línia, ha reiterat que els fragments del vídeo són situacions puntuals sense l'abans i el després. "Es veu la caiguda d'una persona però no ix el que passava abans i després d'aquestes situacions", ha dit.
La multinacional francesa, que té gran xarxa de residències en tot Espanya amb més de 140 centres, s'ha vist esguitada diverses vegades pels casos de contagis i morts durant la pandèmia de Covid-19. A la Comunitat Valenciana, on controla catorze geriàtrics, continua en el punt de mira pels recents escàndols, com els presumptes maltractaments de Llíria i les sancions que ha sumat. L'última li l'ha posada la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per valor de 40.000 euros per incomplir les ràtios de personal a la residència d'Alcoi, on durant la primera onada van morir 73 usuaris, la meitat dels residents. Va ser el centre de majors amb més mortalitat de tot el territori valencià. La Generalitat, de fet, treballa per a revertir la gestió de DomusVi en aquesta residència.
Aquesta forma d'actuar preocupa els familiars de la residència de Velluters, que fa poc se li ha adjudicat a DomusVi, ja que era la millor oferta presentada al concurs. Han anunciat que continuaran amb les mobilitzacions, alhora que estudien iniciar un procediment judicial.