La Justícia sentència que els repartidors d'Amazon que usaven els cotxes propis eren falsos autònoms

El pronunciament es refereix als 2.166 repartidors que operaven amb el model anomenat Amazon Flex

Amazon crearà 600 llocs de treball fixos a Espanya el 2019
Un magatzem d'Amazon / À Punt NTC

La justícia ha dictat sentència contra Amazon declarant que els 2.166 repartidors que operaven amb el model anomenat Amazon Flex –en el qual utilitzaven els seus propis vehicles– eren falsos autònoms, fet pel qual han de ser contractats per la multinacional.

Un comunicat que ha difós la UGT, sindicat que forma part en el procediment, indica que el jutjat social número 14 de Madrid ha condemnat la multinacional per emprar com a falsos autònoms aes repartidors que "eren obligats a treballar amb els propis vehicles per a repartir paquets utilitzant una aplicació de la companyia que els indicava la manera de treballar".

El jutjat s'ha servit així de la doctrina del Tribunal Suprem del 25 de setembre del 2020 quan va determinar que els repartidors de Glovo tenien una relació laboral amb la companyia. Això suposa un nou cas d'utilització de falsos autònoms per plataformes digitals.

En aquesta sentència es descarta, a més, que l'empresa opere com a mera intermediària entre els comerços i repartidors i declara de manera categòrica que "concorren els elements de dependència i alienitat que determinen qualificar les relacions jurídiques analitzades [...] com a relacions laborals comunes". El jutjat considera que el concepte de treballador per compte d'altri, consolidat en el TJUE, contempla una noció de contracte de treball "més àmplia", indica el sindicat.

La sentència s'ha conegut aquest dijous, el mateix dia que s'ha aprovat en el Parlament Europeu començar les negociacions sobre les noves mesures per a millorar les condicions dels treballadors de les plataformes digitals, que ha tingut el suport de 376 eurodiputats, el rebuig de 212 i l'abstenció de quinze europarlamentaris.

També et pot interessar

stats