La justícia francesa autoritza l’extradició a Espanya de l’etarra Josu Ternera

La demanda respon a l’atemptat de la caserna de la Guàrdia Civil de Saragossa el 1987, que va causar la mort d’onze persones.

José Antonio Urrutikoetxea, àlies Josu Ternera, en una imatge d’arxiu
José Antonio Urrutikoetxea, àlies Josu Ternera, en una imatge d’arxiu / Europa Press

El Tribunal d’Apel·lació de París s’ha pronunciat aquest dimecres a favor de l’extradició a Espanya de l’etarra José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, per l’atemptat de la caserna de la Guàrdia Civil de Saragossa el 1987. Aquest atac va causar la mort d’onze persones, sis d’elles menors.

L’advocada del cas, Laure Heinich, ha avançat que Josu Ternera recorrerà contra la sentència davant del Tribunal Suprem francés. Mentrestant, la justícia francesa ha reclamat precisions sobre altres tres demandes de lliurament emeses per Espanya, una d’extradició i dues euroordes. Les euroordes enviades per l’Audiència Nacional de Madrid són per a jutjar-lo per crims de lesa humanitat com a membre de la cúpula d’ETA, concretament entre 2004 i 2007, i per finançar la banda terrorista a través de les conegudes com a herriko tabernes.

La demanda d’extradició –que no és una euroorde per haver-se emés abans d'entrar en vigor aquest instrument de cooperació judicial– es refereix a l’assassinat en 1980 de Luis Hergueta, directiu de Michelin a Vitòria.

Per a l’advocada de Josu Ternera, aquesta petició d’aclariments és una mostra de la suposada opacitat amb la qual la justícia espanyola tracta el seu client, a qui van qualificar de “negociador” del conflicte basc. L’exdirigent etarra, de 69 anys, va quedar detingut el 16 de maig, després de quasi 17 anys seguits de clandestinitat, a la localitat de Sallanches, als Alps francesos, i des de llavors ha estat empresonat a París.

També et pot interessar

stats