El jurat dels Premis Rei Jaume I demana a la Unesco que l'Albufera siga reserva de la biosfera

David MacMillan, Nobel de Química, ha destacat que "des del punt de vista biològic i mèdic, no seria prudent destruir la diversitat"

El jurat dels Premis Rei Jaume I demana a la Unesco que l'Albufera siga reserva de la biosfera / À Punt NTC

La petició a la Unesco del reconeixement de l'Albufera de València com a reserva de la biosfera ha rebut este dilluns el suport unànime del jurat de la trenta-sisena edició dels Premis Rei Jaume I, entre els quals es troben els vint Premis Nobel. Tots han subratllat que els espais naturals són "fonamentals" per a conservar la biodiversitat.

Durant un acte celebrat a la Ciutat de les Arts i les Ciències, el jurat dels premis s'ha sumat a la petició liderada per l'Ajuntament de València, i secundada per la Generalitat, perquè el parc natural siga reconegut dins de la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera. L'objectiu de la iniciativa és ampliar la figura de protecció sobre este espai natural de manera que li permeta conservar la diversitat biològica i oferir mitjans de subsistència sostenible a les comunitats locals.

El Premi Nobel de Medicina Jack Szostak ha subratllat que "és fantàstic tindre un lloc com este per a lluitar contra estos problemes". També David MacMillan, Nobel de Química, ha destacat que "des del punt de vista biològic i mèdic, no seria prudent destruir la diversitat, que forma part d'on aprendrem ciència".

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha celebrat el suport rebut i ha assenyalat que la llacuna està en un estat de salut "millorable" perquè "li falta molta aigua i cal protegir-la de més d'abocaments". Al seu torn, el president de la Junta Rectora del Parc Natural de l'Albufera, Carles Sanchis, ha emfasitzat que l'espai està seguint una llarga evolució de millora des de fa tres dècades i és "una evolució de dents de serra. Tenim grans avanços i xicotetes parades".

Juan Jiménez, cap de servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 de la Generalitat, ha explicat que els problemes més urgents "continuen sent la qualitat i quantitat d'aigua" i ha raonat que este parc natural està en un "entorn conflictiu com qualsevol zona humida prop d'una gran capital i enmig de terrenys agrícoles".

En concloure l'acte, membres del jurat s'han desplaçat fins al parc natural de l'Albufera per a visitar-lo amb un passeig en barca. Demà dimarts faran públic el resultat de la seua deliberació pel que fa als Premis Rei Jaume I.

També et pot interessar

stats