Juliol comença amb pluges torrencials en punts de la meitat nord

Les tempestes fan córrer l’aigua per les voreres de Sagunt i cauen acompanyades de granís en pobles com Nàquera, a més de retards en el trànsit ferroriavi i aeri

Pluges torrencials a la Comunitat Valenciana
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de juliol 2024 - 09:01 Actualitzat: 01 de juliol 2024 - 14:27

Juliol ha començat generós pel que fa a les pluges, que han caigut sobretot a la meitat nord del territori. El pas de les tempestes, que han avançat des del sud-oest fins al nord-est des de primera hora d’este dilluns, ha deixat quantitats importants en punts com Càlig o Xodos, que vora les 08:00 h ja havien registrat més de 60 litres per metre quadrat. La cara B d’estes precipitacions tan esperades després d’un hivern i primavera ben secs són les incidències, per exemple, en el transport ferroviari, els retards en els vols que havien d'aterrar als aeroports valencians o les incidències ocasionades pels llamps.

Els viatgers dels Rodalia de la línia C-5, que uneix Caudiel amb València, pateixen retards de fins a vint minuts per un problema amb la senyalització en el tram d’Estivella - Albalat dels Tarongers. Concretament, fonts d’Adif, el gestor de les infraestructures ferroviàries, han indicat que la incidència afecta el tram comprés entre Gilet i Algímia d'Alfara.

Els trens de llarga distància, que uneixen Barcelona i València també circulen amb retard a causa de les precipitacions intenses, com confirmen Renfe i Adif. Catalunya ha activat el Pla Especial d'Emergències per Inundacions per previsió de crescudes sobtades a la conca del riu Ebre.

També la pluja ha causat problemes a l'estació del Nord de València, per les obres que s'estan fent a l'edifici per a renovar el sostre. Les intenses precipitacions de primera hora del matí han deixat un parell de dits d'aigua en el vestíbul i alguns corredors, que han obligat a reordenar el pas dels vianants.

Vols desviats i retardats

La dels trens no ha sigut l'única incidència en el transport. Alguns vols també han aterrat amb retard als aeroports de Castelló i València a causa de les tempestes, fins i tot algun s’ha hagut de desviar. En el cas del de València, els retards d’alguns aterratges han sigut de fins a una hora i almenys tres vols que tenien previst fer terra a l'aeroport de Manises, s'han hagut de desviar fins a Alacant.

També els conductors han trobat problemes, especialment al Camp de Morvedre. Les precipitacions han dificultat el trànsit que discorria per l'N-340 a l'altura de Sagunt i de Puçol, a la V-23, també a Sagunt en direcció cap a València, a la CV- 309 al barri del Baladre a Sagunt i a l'AP-7. De fet, l'autovia Mudèjar ha estat tallada al terme municipal de Sagunt.

Els accessos a Sagunt s'han col·lapsat a primera hora del matí d'este dilluns
Els accessos a Sagunt s'han col·lapsat a primera hora del matí d'este dilluns / À Punt NTC

Les tempestes també han ocasionat alguns incidents relacionats amb l’aparat elèctric. De fet, els bombers de Castelló han atés diversos incidents relacionats amb la caiguda de llamps, un d’ells al terme d’Artana, segons han confirmat des del Consorci de Bombers de Castelló. A Alboraia la tempesta elèctrica també ha fet que es botara foc una alqueria abandonada a la partida de Calvet.

En municipis del Camp de Túria, com Bétera o Nàquera, una forta tempesta ha descarregat durant les primeres hores del dia més de cinquanta litres per metre quadrat en els pluviòmetres de l’Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet. En alguns punts d’estos termes, a més, les precipitacions anaven acompanyades de granís.

Es manté l'avís taronja

Cal recordar que la meitat nord del territori està en avís taronja este dilluns al matí perquè poden caure fins a quaranta litres per metre quadrat en una hora i, a més, la pluja pot anar acompanyada de granís, com ha advertit l'Aemet.

A Sagunt, molts s’han alçat este dilluns amb l’aigua corrent per les voreres d’alguns carrers, ja que ha plogut en intensitat durant molt poc de temps. Però municipis de l’Alt Maestrat, la Plana d’Utiel, els Serrans, l’Alt Millars, l’Alt Palància o la Plana Alta també han acumulat registres de pluja significatius en pocs minuts.

Des de la delegació valenciana de l’Agència Estatal de Meteorologia, Aemet, apuntaven que en molts d’estos punts les precipitacions han caigut amb intensitat “localment torrencial” i, en molts casos, anaven acompanyades de tempestes. 

Inestabilitat durant tot el dia

Sembla que les precipitacions ens acompanyaran durant tot el dia. A pesar que cap al migdia s'obriran clars, encara quedarà inestabilitat, i de vesprada s’esperen nous ruixats i tempestes a l'interior, encara que més dèbils i dispersos que els del matí.

Al marge dels incidents, les precipitacions que estan caient este dilluns són molt beneficioses. Afegides a les que van caure divendres a la vesprada, sobretot a l'interior, fa que alguns municipis valencians arrepleguen registres importants en a penes uns dies que, malgrat no revertir la situació de sequera, sí que milloren les reserves hídriques.

També et pot interessar

stats