Juan José Ruiz, president de les universitats públiques valencianes: "No tenim garantit el finançament"
El rector de la Universitat Miguel Hernández d'Elx lamenta dels centres valencians la dificultat per a planificar, per la incertesa pressupostària en l'àmbit autonòmic, i els dubtes sobre com es pagaran les obligacions de la LOSU, la nova llei d'universitats
Les universitats públiques valencianes viuen en la incertesa pressupostària, una situació "kafkiana" que els perjudica la planificació a més d'un any vista. La queixa l'ha feta en Les notícies del matí Juan José Ruiz, el rector de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i des de fa tres dies president de la Conferència de rectores i de rectors del sistema públic universitari valencià (Crupv). "No tenim garantit el finançament ni en l'àmbit estatal ni en l'autonòmic. Hem plantejat acordar un objectiu plurianual des de fa anys, no només per a un finançament adequat sinó perquè siga planificat. Necessitem saber de quants diners podem disposar per a tindre clar quines activitats o quins títols podem programar", ha explicat.
La llei orgànica del sistema universitari (LOSU), vigent des de l'abril, promet augmentar del 0,75% a l'1% del PIB la inversió en les universitats públiques, un salt qualitatiu de 3.400 milions que continua en els llimbs de les bones intencions. "La llei no té acompanyament econòmic i aquests diners no sé d'on han d'eixir", ha explicat Ruiz, que ha reconegut que la "inquietud més gran" és com afrontar amb la incertesa financera actual la renovació del professorat, que la llei estima en 900 milions.
Una comissió mixta de l'Estat amb les comunitats autònomes ha de negociar els detalls de la mesura. Ruiz ha destacat la voluntat de la ministra Diana Morant i el coneixement sobre la realitat universitària, però es mostra caut sobre l'aplicació final de la LOSU. Com sempre, el tema és d'on eixiran els diners. No crec que arribem a l'1%, però espere que avancem un poc cap a aquest camí", ha insistit.
La negociació amb la Generalitat, "difícil" per la "disponibilitat financera"
El president de la Crupv també es mostra caut sobre l'anunci de resoldre el pla de finançament universitari que va anticipar el president de la Generalitat, Carlos Mazón, a les primeries de setembre. "Es va comprometre a mantindre el pressupost abans de saber els comptes, un anunci que crec que haurà causat un xicotet penediment, i a negociar el pla de finançament", ha explicat Ruiz, que ha detallat que el compromís consisteix a iniciar la negociació a partir d'aquest mes de gener, una vegada que s'hagen aprovat els pressupostos de la Generalitat.
El rector de la Miguel Hernández creu que les universitats estan disposades a cedir per a arribar a un repartiment dels fons, però anticipa "que el tema serà prou difícil per la disponibilitat financera", ja que Mazón els va advertir de la situació d'infrafinançament del territori, que anticipa una capacitat de marge escassa. El finançament no hauria de ser un problema si s'atenguera el balanç de la inversió. Segons ha recordat Juan José Ruiz, cada euro que es dedica a la universitat pública retorna de 2,5 a 3,5 € a la riquesa del territori, la qual cosa, destaca el rector, és "una inversió excel·lent per al desenvolupament social".
Ruiz també ha insistit en l'argumentari per a rebutjar la creació d'una facultat de Medicina a la Universitat d'Alacant, competència d'Elx, que va elevar l'assumpte al Tribunal Superior de Justícia. Adverteix que la demanda de metges és d'ara mateix, quan el sistema aborda la corba màxima de jubilacions (prevista fins al 2026) i no d'ací a una dècada. Per això, considera que "l'interés estratègic" hauria de centrar-se abans en la contractació a curt termini de facultatius que no en la formació d'un professional que no s'incorporarà abans de dotze anys al lloc de treball.