Dos joves xefs valencians queden en primer i segon lloc en el concurs Talents Martiko 2023

Toni Serrano treballa al restaurant Quique Dacosta de Dénia, i Estela Soriano en Espai Montoro, a Alacant

Els guanyadors del certàmen i juntament amb el jurat
Els guanyadors del certamen juntament amb el jurat / Martiko

Dos xefs de restaurants valencians han aconseguit aquest dimarts el primer i el segon lloc en el concurs gastronòmic Talents Martiko, dirigit a joves cuiners de 20 a 30 anys en actiu. En concret, Toni Serrano, del restaurant Quique Dacosta de Dénia (Marina Alta), ha sigut el guanyador del certamen, mentre que el segon premi ha recaigut en Estela Soriano, de l'establiment alacantí Espacio Montoro.

La final de la quarta edició d’aquest certament s’ha celebrat al Basque Culinary Center a Sant Sebastià, on Serrano va estudiar el grau de Gastronomia i Arts Culinàries. Això ha fet que el guardó siga molt més especial, ja que el concurs li ha donat l'oportunitat de tornar a la seua alma mater i demostrar tot el que ha aprés, ha indicat. Aquest jove de 28 anys, natural de Quatretonda (Vall d’Albaida), treballa actualment en l'estudi de creativitat de Quique Dacosta de Dénia, i ha guanyat amb una proposta curiosa. D’aperitiu, caputxino i torrada de truita fumada, amb què ha volgut donar visibilitat a “un producte tan especial com la truita que, malgrat això, no és tan freqüent”, i de plat principal, canelons d'ànec, foie-gras i bolets, en homenatge als menjars de la seua infància, però "amb productes diferents i plens de sabor".

Serrano ha ressaltat que aquest premi suposa un reconeixement a l'esforç i a la formació, i ha dit que ara continuarà treballant intensament per a poder aportar a “un restaurant tan consolidat com el de Quique Dacosta”. El premi té una dotació econòmica de 3.000 euros, a més d'un curs d'especialització en el Basque Culinary Center.

D’altra banda, l’alacantina Estela Soriano ha aconseguit el segon lloc apostant pels ingredients de la seua comarca. Amb vint-i-un anys, treballa actualment al restaurant Espacio Montoro (Alacant), després de tornar d'Alemanya on va participar en la posada en marxa d'un nou espai gastronòmic.

En el concurs ha presentat l'aperitiu de tonyina fumada, torró i adobats, que recorden als entrants propis dels bars d'Alacant, i el principal de foie-gras, anguila, dacsa i vainilla, inspirat en els plats de Nadal de l’Alacantí. El seu premi són 2.000 euros i un curs seminari en el Basque Culinary Center. Soriano ha afirmat estar molt agraïda i emocionada amb aquest premi i desitjosa per fer el curs, que serà “un somni complit”.

El concurs va comptar com a jurat amb professionals de la talla d’Hilario Arbelaitz del restaurant Zuberoa; Cynthia Yaber, cap de cuina del restaurant Arzak; Cristina Gómez, guanyadora del concurs en la passada edició; Luis Arrufat, xef coordinador del departament de màsters i cursos del Basque Culinari Center; i Luis Brea, director d'R+D de Martiko.

Els criteris d'avaluació s'han basat en la creativitat, l'elegància, el sabor i maridatge del plat, les tècniques utilitzades i la presentació de la proposta, així com l'aposta per productes de temporada i d'ingredients típics de les zones d'origen dels cuiners.

També et pot interessar

stats