‘El jove Enric Valor’, ‘La Plaça del Diamant’ i el ‘Llibre de meravelles’, centren l’examen de valencià de la PAU 2021

L’estudiantat ha començat amb l’assignatura d’Història d'Espanya analitzant el paper de la dona en la República i la Constitució de Cadis

Primera jornada de selectivitat a la Universitat Politècnica de Valencia
Primera jornada de selectivitat a la Universitat Politècnica de Valencia / Ana Escobar (Efe)

Més de 24.000 estudiants de la Comunitat Valenciana es troben ja immersos en la prova d'accés a la Universitat (PAU), uns exàmens clau que poden marcar el seu futur professional. 

A primera hora d’aquest dimarts l’alumnat ha començat la selectivitat amb l’assignatura d’Història d’Espanya, comuna per a totes les modalitats de batxillerat. Els dos grans temes que han centrat l’examen han sigut la Constitució de Cadis, en l’opció del segle XIX, i la situació de la dona en la Segona República i el Franquisme, en l’opció del segle XX. 

Pel que fa a la Constitució de Cadis, han hagut d’explicar quines són les característiques i comparar el seu contingut en matèria de sobirania, divisió de poders i drets individuals amb dos textos dels anys 1845 i 1869. Quant al paper de la dona en la Segona República, l’examen demanava que es remarcaren els aspectes polítics i de vida quotidiana. Així mateix, una de les preguntes posava l'accent a detallar quin era el marc ideològic de la dictadura franquista. 

En la prova hi havia extractes, corresponents a tots dos segles, de textos com el Decret de Corts de 1810 (en dos ocasions), l’Enciclopedia de la Sección Femenina (1957) i Normas de la Decencia Cristiana (1958). 

La Plaça del Diamant i el Llibre de meravelles en la prova de valencià

En acabar aquest examen, l’alumnat ha continuat amb el de Valencià, en què ha hagut d’analitzar o respondre preguntes de quatre textos, a triar-ne entre dos i tres. Aquests són El jove Enric Valor, de Francesc Gisbert; La Plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda; un fragment del poema Cant de Vicent, que pertany al Llibre de meravelles, de Vicent Andrés Estellés, i l’article "¿Per què els professors de secundària es jubilen als seixanta anys?", de Vicent Riera i Escrivà, publicat al diari digital Nosaltres La Veu

Els pròxims dos dies els estudiants hauran d’examinar-se de les assignatures comunes de Castellà i Idioma Estranger (on poden escollir entre Anglés i Francés) i les matèries corresponents a la branca de batxillerat que han cursat. 

També et pot interessar

stats