Josephine Navarro, fallera trans: "Fa anys era impensable participar a l'Ofrena"

Després de molts anys esperant aquest moment, ha pogut fer realitat el seu somni i visitar la patrona amb el vestit tradicional

Josephine Navarro vestint-se de fallera / À Punt NTC

Josephine Navarro ha hagut d’esperar molts anys per a poder complir el desig de moltes valencianes: vestir de fallera i ofrenar flors a la Mare de Déu. És una dona trans que fa anys que forma part de la festa, però que fins a enguany no havia pogut participar en l’Ofrena amb el vestit tradicional de fallera.

"Tota la vida he sigut faller, però mai m’han deixat ser fallera", rememora Navarro. "Per a mi és importantíssim, perquè he aconseguit el que volia: vestir-me de fallera en la meua terra i passar per davant de la Mare de Déu; una cosa que fa anys era impensable", relata, visiblement emocionada.

Amb aquest gest reivindica igualtat i justícia per a les persones trans que encara viuen en l’exclusió i la invisibilitat. "Li demanaré a la patrona per totes nosaltres, que la gent s’acostume d'una vegada i ens veja d’altra manera, perquè som persones com altres qualssevol", conclou.

Finalment, Josephine va poder veure complit el seu somni aquest dissabte, durant la segona jornada de l’Ofrena, de la mà de la comissió El Palleter - Erudit Orellana. Un acte d’amor que a ningú se li hauria de tornar a denegar.

També et pot interessar

stats