José Yuste (Institut Carlos III): "És molt probable que els vacunats hagen de rebre una tercera dosi"

L'investigador del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid confia que la vacunació massiva elimine el virus SARS-CoV-2 prompte

José Yuste, aquest dijous, durant l'entrevista
José Yuste, aquest dijous, durant l'entrevista / À Punt

L'investigador del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid, José Yuste, ha considerat en Les notícies del matí que Espanya avança "pel bon camí" en la vacunació massiva i ha apostat per seguir fent que el virus circule cada vegada menys.

L'Institut Carlos III va fer un assaig clínic que indicava que per als menors de 60 anys que han rebut ja una primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca, una segona dosi de Pfizer augmentava els anticossos i la capacitat per a anul·lar el virus. L'assaig va causar desconcert i fins i tot es va paralitzar la vacunació amb AstraZeneca. Yuste ha defensat l'assaig i ha dit que l'estudi pretenia ajudar. Però ha afegit que això no vol dir que administrar una segona dosi també d'AstraZeneca no done el mateix resultat. "Les dues estratègies es poden utilitzar i són beneficioses per a la població", ha resumit.

"És molt probable que les persones que ja s'han vacunat, en la pròxima campanya, a partir de la tardor, hagen de rebre una tercera dosi", ha deixat clar en línea amb el que ja han advertit laboratoris com Pfizer.

L'investigador tampoc ha descartat que siga necessari vacunar-se cada any. "És probable que aquest virus convisca amb nosaltres durant un temps. No sabem si s'establirà com un virus respiratori tradicional –com el virus de la grip– i si tindrà onades epidèmiques i de tant en tant produirà increments en la incidència, o si al fer una vacunació massiva al temps deixarà de circular", ha analitzat.

Yuste ha marcat que no té un patró estacional, que sí que té la grip, i que s'està fent una vacunació massiva, que no es fa amb la grip.

Yuste també ha remarcat que seria convenient respectar el període que marquen les vacunes entre la primera i la segona dosi.

També et pot interessar

stats