José Viña, catedràtic de Fisiologia: “Podem allargar la vida fins als 111 anys”

23 min.

“L’envelliment no és una malaltia perquè li passa a tot el món; tècnicament no es pot curar, però sí retardar, i per tant, té un tractament”. Són paraules de José Viña, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de València. En declaracions a À Punt NTC Matí, l’expert ha remarcat que a hores d’ara es pot retardar l’envelliment, però no evitar. “Podem allargar la vida fins als 111 anys”, ha assegurat.

Tenint en compte que l’esperança de vida és cada vegada major, el catedràtic ha alertat que cal prendre mesures perquè siga sostenible en el futur. En aquest sentit, ha reclamat més recursos en prevenció per a evitar que les persones majors siguen dependents i puguen tindre una bona qualitat de vida. Per a aconseguir-ho, ha donat la recepta: exercici físic, una nutrició adequada, saber controlar l’estrés i ser feliç.

La fórmula màgica de la felicitat

“L’estrés mata i enganxa”, ha assegurat José Viña, que s'ha referit a aquest mal com un dels elements que empitjoren la qualitat de vida de les persones i que es veu afavorit pel nostre estil de vida. La clau, assenyala, és aprendre a dominar-lo i a acceptar les coses que són inevitables. La fórmula per a aconseguir-ho, la meditació.

Un altre element sobre el que ha parat atenció el catedràtic és el perill que l’accés a la medicina personalitzada es convertisca en un privilegi d’uns pocs. Sobre aquesta matèria, Viña ha indicat que s’ha de lluitar perquè no arriben les desigualtats econòmiques a l’àmbit de la salut. “Seria tremend des d’un punt de vista ètic”, ha conclòs.

stats