José Tuells (epidemiòleg): "Anem pel bon camí. Estem veient la llum al final del túnel"

S'ha mostrat partidari que a aquells que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca, els aribe la segona "al més prompte possible", una opinió consensuada per diverses comunitats científiques

Tuells, aquest dijous, durant l'entrevista en À Punt
Tuells, aquest dijous, durant l'entrevista en À Punt

L'epidemiòleg de la Universitat d'Alacant, José Tuells, ha valorat en Les notícies del matí el ritme de vacunació a la Comunitat Valenciana. Tuells ha remarcat que ara les dosis estan arribant en més quantitat i "anem pel bon camí. Estem veient la llum al final del túnel. La Comunitat Valenciana té un nivell epidèmic acceptable dins de la pandèmia mateixa i si seguim per aquest camí sí que és possible portar tranquil·litat a les persones i, d'altra banda, relaxar amb precaució algunes mesures", ha argumentat. Tuells considera "molt viable" arribar al 70% de la població vacunada, com s'ha marcat el Consell com a objectiu.

Preguntat per la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca, s'ha mostrat partidari que a aquells que van rebre la primera, els arribe la segona "al més prompte possible", una opinió consensuada per diverses comunitats científiques. I ha afegit que els que no han patit efectes secundaris en la primera no els patiran en la segona.

L'epidemiòleg ha valorat durant l'entrevista la petició del president dels Estats Units, Joe Biden, d'alliberar les patents de les vacunes de la Covid-19 per a facilitar la immunització mundial i la fi del virus. Tuells ha recordat que les pressions en contra són grans pel poder i la influència que tenen les grans farmacèutiques a tot el món, i ha remarcat que en qualsevol cas és un procés "complicat".

L'epidemiòleg ha matisat que la tecnologia per a fer les diferents vacunes és ben diferent i això facilitarà o complicarà que se'n fabriquen a gran escala. La vacuna de Pfizer, per exemple, serà més complexa de fabricar en quantitats elevadíssimes per la tecnologia que requereix, mentre que altres com la vacuna xinesa és més senzilla de produir massivament. "Si no estem tots fora de perill, no ens salvarem", ha deixat clar. Tuells ha posat també en valor l'existència d'una iniciativa, Covax, de l'OMS, Unicef i de països europeus, entre altres Espanya, que pretén portar vacunes als països amb ingressos més baixos. "Ja s'han repartit prop de 40 milions de dosis de vacunes en més de 120 països del món, però en fan falta moltes més", ha explicat.

També et pot interessar

stats