José Couso: vint anys d’una mort per aclarir

El dia 22 d'abril, la família del càmera espanyol es tornarà a concentrar enfront de l'ambaixada dels EUA perquè es faça justícia

Imatge d'arxiu del càmera José Couso
Imatge d'arxiu del càmera José Couso / Europa Press

Ara fa vint anys, un 8 d’abril, un tanc dels EUA va disparar contra un hotel d’un Iraq en guerra, un "blanc" suposadament prohibit en el qual estava la majoria de periodistes internacionals que cobrien la guerra. Tres d'aquests professionals van ser assassinats, entre ells el càmera de Telecinco José Couso.

El periodista i escriptor Jon Sistiaga, el seu company, el va portar tan ràpidament com va poder a l'hospital dins del caos que regnava i després de rescatar-lo dels enderrocs d'un balcó cremant i ple de vidres. "És el moment més brutal de la meua vida periodística", assegura. "Vaig haver de prendre decisions tan greus com autoritzar que li amputaren una cama per a intentar salvar-li la vida i al final no va poder ser i va morir als meus braços", es lamenta Sistiaga, que va eixir en helicòpter de Bagdad cap a Espanya amb el cadàver de Couso.

Sistiaga defensa la necessitat d'aclarir qui va donar l'orde de disparar, a parer seu, "a posta" a l'hotel per a "acabar amb les imatges i amb la retransmissió en directe del que havia de ser la caiguda de Bagdad, el final de la guerra". "Hi va haver un blackout informatiu i en aquell moment la ciutat va caure i no hi va haver testimonis en directe del que estava passant", remarca l'especialista en terrorisme i conflictes armats que continua creient que "hi ha una raó per a continuar explorant" i confia que la filtració d'una informació confidencial puga aclarir-ho en algun moment.

El dia 22 d'abril, la família del càmera es tornarà a concentrar davant de l'ambaixada dels EUA perquè es faça justícia i es complisca l'acord de coalició de recuperar el criteri de la jurisdicció universal i perseguir els criminals de guerra. En cas contrari, sosté David Couso, germà del càmera, es llançarà "un clar missatge on es legitima la impunitat i que matar periodistes ix gratis". Passats tots aquests anys, David sent "tristesa, dolor, ràbia i impotència" perquè encara no hi ha justícia per al seu germà.

Des del 2019 els familiars esperen que el Tribunal Europeu de Drets Humans resolga de manera favorable el recurs que van interposar contra la sentència del Constitucional, que va avalar l'arxivament del cas, en el qual van ser processats tres militars estatunidencs per suposat delicte contra la comunitat internacional.

Aquest dissabte Esquerda Unida tornarà a celebrar l’homenatge anual a Couso al seu Ferrol natal. El partit ha emfasitzat que l'"actual govern progressista", del qual forma part a través d'Unides Podem, està "defraudant una família que porta 20 anys de coherència i lluita".

També et pot interessar

stats