La família de José Couso demana al tribunal d'Estrasburg que es reòbriga el cas

Recorren al tribunal europeu després d’esgotar totes les vies possibles a Espanya.

El reporter gràfic, José Couso, en una imatge d'arxiu
El reporter gràfic, José Couso, en una imatge d'arxiu / FAPE

La família de José Couso, el periodista espanyol assassinat a Bagdad fa 16 anys, ha presentat un recurs davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, per a demanar que reactiven el cas, després d'haver esgotat totes les vies davant dels tribunals espanyols. L’última porta que els van tancar va ser la del Tribunal Constitucional, el juny passat.

Com ha informat la família, el que pretenen és "buscar el suport davant de la violació de drets humans i la pèrdua de protecció davant de les modificacions de la legislació espanyola”. Els familiars de José Couso, després d’aquests canvis, es veuen “incapacitats” per a buscar justícia davant de l'assassinat.

Concretament, la família de Couso es refereix a la restricció de la justícia universal. El que denuncien davant del tribunal d’Estrasburg és que aquesta circumstància els ha "privat de la possibilitat d'articular un recurs efectiu que permeta la recerca i enjudiciament del crim".

"No existeix actualment cap possibilitat que el crim siga enjudiciat. Per això quedarà impune, és a dir, l'Estat espanyol no posa actualment a la disposició de la família Couso cap recurs ni mecanisme que permeta la denúncia, recerca i enjudiciament", diu el recurs.

La família recorda que el Conveni Europeu de Drets Humans "obliga els estats contractants" a "assegurar de manera concreta i efectiva una bona administració de justícia", i recorre a la jurisprudència del mateix TEDH per a remarcar que "l'obligació dels estats de protegir un dret inclou la d'investigar les circumstàncies en què se'n produeix la violació".

També et pot interessar