José Antonio Andújar: "A Espanya hi ha aigua suficient, només cal solidaritat i despolititzar el tema"

25 min.

Espanya té aigua suficient per a abastir tots els racons del territori on se’n necessita. Només cal una redistribució de la mateixa. És la principal tesi exposada pel president de la Federació Valenciana de Regants, José Antonio Andújar. En declaracions a À Punt NTC Matí, Andújar ha assenyalat que aquest element és un bé nacional i que, per tant, des del seu punt de vista no es pot portar des de les comunitats autònomes. "L'Estat ha de tindre les mans lliures per a poder executar els projectes en aquesta matèria. A Espanya hi ha aigua suficient, només cal solidaritat i despolititzar el tema", ha assegurat. Per això, el president de la Federació Valenciana de Regants ha demanat un nou pacte nacional de l'aigua. 

Sobre els regadius, Andújar ha advocat per aprofitar els existents i dotar-los de suficient aigua per a poder explotar-los. Tanmateix, ha assenyalat que "fer-ne de nous seria una bogeria". En aquest sentit, el president de la Federació Valenciana de Regants ha indicat que els valencians "som un exemple al món en la reutilització de l'aigua", amb actuacions com el canvi del sistema de reg en una gran part dels cultius, amb el reg per degoteig, que han estalviat costos i aigua, tot i que energia no. Per aquest motiu, ha apostat per llevar l'impost al sol i anar pel camí de les energies renovables, "per a ser autosuficients i aconseguir autoabastir-nos en energia", ha dit.

Pel que fa a la possibilitat d'ampliar la dessalinitzadora de Torrevella, Andújar ha sigut clar: "Les dessalinitzadores han de ser un complement". En aquest sentit, el president dels regants valencians ha explicat com l'aigua procedent d'aquestes plantes no es pot emprar en determinats cultius, com ara els cítrics. "Es pot passar l'aigua per filtres per a llevar-li la salinitat però, malgrat tot, romanen residus com el bor, que són roïns". En el cas de les instal·lacions de Torrevella, Andújar ha comentat que hi ha molta aigua procedent de la planta que no s'està aprofitant, per la qual cosa ha demanat que es facen connexions per a distribuir aquest recurs per les zones que ho necessiten.

Preguntat sobre la data per a posar aquest projecte en marxa, el president de la Federació Valenciana de Regants ha confessat que espera que siga una realitat com més prompte millor, però que en desconeix els terminis. "La ministra Teresa Ribera és la ministra desapareguda. Encara no ha rebut cap regant i estem esperant poder parlar amb ella", ha comentat. Una solució semblant, la de la interconnexió de les conques, ha plantejat Andújar per al transvasament Xúquer-Vinalopó: "Hi ha un projecte que pot fer possible i viable la distribució de l'aigua sense conflictes. Es pot posar en marxa, perquè l'Espanya verda siga prompte una realitat", ha afegit.

stats