La jornada parcial s'equipara a la completa en termes de cotització

Les dones cobreixen set de cada deu contractes parcials que es fan a Espanya, majoritàriament en el sector serveis

Claus de l'equiparació de la jornada parcial en termes de cotització / Jaume R. Lloret

A partir del pròxim 1 d’octubre les treballadores i els treballadors a temps parcial tindran els mateixos drets a l'hora de cobrar una pensió que totes aquelles persones que treballen a temps complet. “El canvi estipula que una cotització a temps parcial d'un any és un any cotitzat a efectes de prestacions”, explica Vicent Vercher, degà del Col·legi de Graduats Socials.

Pilar Viadel, veïna de València, es va jubilar el desembre de l'any passat després de treballar quinze anys com a monitora de menjador a temps parcial, perquè havia de cuidar primer dels fills i després de sa mare. Com ella, actualment hi ha 1.800.000 treballadores en la mateixa situació a tot Espanya, que ara es veuran beneficiades amb la modificació d'aquesta llei.

La mesura, segons les veus expertes, corregeix una desigualtat arrelada en una estructura "social i laboral sexista" que perjudicava les dones. Segons l'informe de Randstad, set de cada deu contractes parcials que es fan a Espanya estan coberts per dones, majoritàriament en el sector serveis.

Per a posar-ho en marxa el govern d'Espanya en funcions ha modificat l'article 247 de la llei general de la Seguretat Social, que estableix com es computen els períodes de cotització. Una reforma que també equipara les prestacions permanents, la incapacitat temporal, el naixement i la cura de menors.

També et pot interessar

stats