Així pugen els anys de cotització necessaris per a cobrar el 100% de la pensió

Amb l’entrada de 2023, els espanyols i espanyoles que vulguen obtindre la totalitat de la pensió hauran de tindre almenys 66 anys i quatre mesos

L\'edat de jubilació puja als 65 anys i 10 mesos
L'edat de jubilació puja als 66 anys i quatre mesos / À Punt NTC

Amb l’entrada del nou any, els espanyols i espanyoles que vulguen jubilar-se amb el 100% de la pensió hauran de tindre almenys 66 anys i quatre mesos complits, d'acord amb la reforma de pensions de 2013, en la qual s'eleva progressivament l'edat de jubilació des dels 65 als 67 anys, en un horitzó total de 15 anys.

Aquests 66 anys i quatre mesos serà l'edat que s'exigisca per aquells que acrediten menys de 37 anys i nou mesos de cotització —el 2022 s'exigeixen 66 anys i dos mesos complits per a poder jubilar-se amb menys de 37 anys i sis mesos cotitzats—.

Si se superen els 37 anys i nou mesos cotitzats, els treballadors que vulguen jubilar-se des de l'1 de gener de 2023 amb el 100% de la pensió podran de tindre 65 anys complits.

El que no canvia amb la reforma de les pensions de 2013 és el requisit de cotització mínima per a poder accedir a la pensió contributiva de jubilació, que es va mantindre en almenys 15 anys, dos dels quals han d'estar compresos en els 15 anys anteriors a la jubilació.

La jubilació parcial

En el cas que els treballadors vulguen accedir a la jubilació parcial sense que l'empresa faça un contracte de relleu, l'edat mínima d'accés serà l'edat ordinària de jubilació que s'haja d'aplicar en cada cas.

I si l'empresa fa un contracte de relleu per a cobrir el temps de treball que deixa de treballar la persona que es jubila parcialment, l'edat mínima d'accés per a la jubilació parcial és de 62 anys i quatre mesos si es tenen cotitzats almenys 35 anys i nou mesos, o de 63 anys i huit mesos en el cas que es tinguen 33 anys cotitzats.

També et pot interessar

stats