Joaquín Melo, afusellat a Paterna malgrat l’indult de Franco

A aquest veí de Gandia l’afusellaren el 2 de novembre a Paterna al costat d’altres 27 víctimes de la Safor i la Costera.

VÍDEO | Joaquín Melo, afusellat a Paterna malgrat l’indult de Franco
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
Elena Tamarit
Paco Miguel
04 de novembre 2019 - 19:02

A Joaquín León Melo Mayor, veí de Gandia, l’assassinaren davant el mur de Paterna el 2 de novembre del 1939. “Un dia, parlant amb el meu iaio, em contà que al seu germà l’afusellaren amb l’ordre d’indult en la mà firmada per Franco”, ha explicat als micròfons d’À Punt Enrique Melo. Enrique esperava trobar el seu familiar a la fossa 100, on han començat els treballs d’exhumació aquest dilluns, però un missatge inesperat li ha indicat que el traslladaren a un nínxol del cementeri d’aquesta localitat de l’Horta Nord. 

L’equip d’ArqueoAntro abans de l’obertura de la fossa 100 / ArqueoAntro

“M’han contactat de l’associació de familiars de la fossa per a dir-me que al meu oncle el van traslladar a un nínxol amb altres dos afusellats de la Safor”, ha explicat. La carta d’indult la va aconseguir la família del represaliat, “que va lluitar per intentar salvar-lo”, gràcies als contactes d’un oncle conegut com l’arquebisbe Melo, i tot i això el van afusellar al costat d’altres 27 veïns de Piles, Xeresa, Xeraco, Oliva o Gandia. També, segons fonts d’ArqueoAntro, encarregada de les exhumacions, esperen trobar un veí de Xàtiva.

L’equip d’arqueologia i antropologia durant les excavacions / ArqueoAntro

“Quan m’ho va contar el meu iaio era en una època ben fosca, i en aquest país era millor no parlar d’eixes coses”, ha expressat Enrique, que ha decidit contar la història públicament arran dels treballs d’excavació per a recuperar les víctimes soterrades a la fossa 100. Ara, Enrique espera que les proves genètiques confirmen el seu parentiu i no perd l’esperança de trobar la carta entre la roba del seu familiar.

També et pot interessar

stats