Jesús Pobre recupera la Festa del Batre amb un homenatge a la coca tradicional

Enguany, els cants de batre i l'elaboració de coques amb varietats autòctones de blat es fonen en un festa que reivindica les arrels i el treball agrícola

La sega del blat de la Marina
Imatge d'una edició anterior de la Festa del Batre de Jesús Pobre

Coincindint amb la sega del blat, l'Associació Sociocultural Mercat del Riurau de Jesús Pobre (Marina Alta) celebra aquest dissabte la IX Festa del Batre, una cita que reivindica les tradicions locals i ressalta el treball dels llauradors i llauradores de la zona.

Aquesta organització gestiona dos projectes, el Mercat del Riurau i Blat de la Marina, i els dos comparteixen la voluntat de recuperar la identitat d'aquest xicotet poble arrecerat a les faldes del Montgó i el paisatge local.

De fet, aquesta edició de la Festa del Batre incideix en la recuperació de la producció del blat de la zona, encetada fa només uns anys i que té com a resultat una farina baixa en gluten i molt saborosa que ja s'ha incorporat a restaurants prestigiosos del territori.

Per a poder tastar les farines elaborades en aquest projecte, enguany com a novetat, es posa en marxa la I Fira de la Coca Tradicional, una iniciativa per a presentar una de les receptes més arrelades a la Marina Alta. Una desena de forns i restaurants de la comarca muntaran parada dintre del riurau, i els visitants podran descobrir les noves creacions culinàries.

Cants de batre en l'era del riurau

A partir de les 19:00 h, al voltant del riurau es realitzarà una mostra de com era la batuda, i com se separava antigament el gra de la palla, amb els animals dels Amics dels Cavalls de Gata de Gorgos. En l'era i al trot de les haques i els cavalls, els cantadors i cantadores convidades interpretaran cants de batre, uns cants que es feien a pèl i que servien per arrear a l'haca i fer més entretinguda la feina.

La programació continuarà amb un taller, a les 20:30 hores, de Jesús Machi, prestigiós forner de València i gran defensor de la massa mare. El colofó el posarà un concert de folk valencià a càrrec de Josep Aparicio, Apa, i el seu grup Citra, que actuaran a les 22:30 hores.

Cartell de la IX Festa del Batre de Jesús Pobre
Cartell de la IX Festa del Batre de Jesús Pobre / Associació Sociocultural del Riurau

També et pot interessar

stats