Investiguen cinc regants de Xèrica per desviar aigua del Palància i causar danys valorats en 150.000 euros

La Guàrdia Civil es va adonar del desviament perquè va trobar peixos morts en un tram per on solia córrer l’aigua i que s'havia assecat

Els investigats derivaven l'aigua del riu a través d'un assut, segons van poder constatar els agents del Seprona
Els investigats derivaven l'aigua del riu a través d'un assut, segons van poder constatar els agents del Seprona / À Punt NTC

La Guàrdia Civil investiga la junta directiva d’una comunitat de regants de Xèrica per desviar aigua del Palància a la séquia de reg que canalitza l’aigua als seus camps. Se’ls ha obert un procediment per causar danys ambientals, així com per usurpació del medi ambient i els recursos naturals. S’estima que el valor de l’aigua desviada, que a més estava en una zona d’especial protecció, supera els 150.000 euros, segons detallen fonts de la Benemèrita.

La situació es va destapar el març, quan la Guàrdia Civil va tindre constància que hi havia peixos morts en un tram del Palància, al terme de Xèrica, perquè s’havia assecat el llit. En acudir agents del Seprona (Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil) a aquest punt, enclavat en una zona d'especial conservació (ZEC) de la Xarxa Natura 2000, van constatar que, efectivament, no passava aigua pel riu, la qual cosa havia afectat "greument" l’hàbitat d’aquest entorn natural.

Tram del Palància sec, on s'aprecien amuntegats desenes de peixets morts per la falta d'aigua
Tram del Palància sec, on s'aprecien amuntegats desenes de peixets morts per la falta d'aigua / Guàrdia Civil

Els agents van indagar, riu amunt, què podia haver passat perquè el tram més baix es quedara sense aigua i aleshores van descobrir que un assut dirigia el cabal del riu cap a una séquia de reg.

Aquests fets van passar el 17 de març, quan l'Alt Palància, com bona part de la Comunitat Valenciana, acusava un dèficit hídric després d'un hivern més sec de l'habitual. De fet, aleshores regants d'unes altres comarques començaven a demanar alternatives perquè veien planejar l'ombra de la sequera sobre els seus cultius.

El Seprona va fer una estimació dels danys causats en el medi ambient en el tram del Palància afectat i l’aigua desviada des de l’assut i pot superar els 150.000 euros.

La Guàrdia Civil ha remés els fets al jutjat de Sogorb, que ara investiga cinc integrants de la directiva de la comunitat de regants. Els processats s’enfronten a un presumpte delicte de danys ambientals, un altre d’usurpació del medi ambient i un altre contra els recursos naturals.

També et pot interessar

stats