Investigadors valencians preveuen inundacions més freqüents i extremes al Mediterrani

Un estudi de la UPV, aplicat a la rambla de la Viuda, conclou que, en un context de canvi climàtic, seran de major magnitud, a pesar del descens de les precipitacions

Efectes de les inundacions a Benicassim
Diversos vehicles negats per l'aigua a Vinaròs, en una imatge d'arxiu / Doménech Castelló (EFE)

“Els diferents estudis climàtics prediuen un augment en la freqüència i magnitud d'esdeveniments extrems”. És una de les principals conclusions d’un estudi que han dut a terme tres investigadors de l’Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València basat en una metodologia innovadora per a abordar els reptes que planteja el canvi climàtic.

Carles Beneyto, José Ángel Aranda i Félix Francés han fet este estudi per a conéixer com afectaran els desafiaments que comporta el canvi climàtic i l’efecte que tindrà en els règims hidrològics.

Segons exposen els investigadors, per l’augment de la quantitat i la dimensió de les inundacions al Mediterrani hi haurà “un augment en les pèrdues per inundacions resultants d'esdeveniments de precipitació extrema en els pròxims anys”, apuntava un d’ells, Félix Francés.

Este especialista apunta que “desafortunadament, les metodologies actuals només permeten abordar estos problemes per als esdeveniments de major freqüència (i menor magnitud)”, per això, l’estudi que ha fet amb els seus companys pretén “desenvolupar metodologies que reduïsquen la incertesa en les estimacions d'inundacions associades a una baixa probabilitat d'ocurrència i magnituds catastròfiques”.

Els investigadors de la Politècnica van aplicar la metodologia proposada a la rambla de la Viuda, situada a la província de Castelló. Els resultats obtinguts van revelar un clar augment dels esdeveniments extrems de precipitació en els pròxims setanta anys per a tots els diferents models climàtics analitzats.

"Malgrat una lleugera reducció en la quantitat anual de precipitació, s'observen augments significatius en les temperatures màximes, una intensificació de les onades de calor i un increment en la freqüència i magnitud dels esdeveniments de precipitació extrems", afirma un altre dels investigadors, Carles Beneyto.

La importància de l’estudi rau en la capacitat per a proporcionar estimacions precises d’inundacions futures atés el canvi climàtic i permetrà adoptar decisions fonamentades: "Estes troballes són fonamentals per a la presa de decisions informades i la gestió efectiva dels recursos hídrics, ja que permeten identificar àrees vulnerables i dissenyar infraestructures resilients".

D’altra banda, les conclusions d’este estudi ajudaran “a adoptar mesures proactives per a mitigar els riscos associats amb les inundacions extremes en el futur”, com afig José Ángel Aranda. 

També et pot interessar

stats