Investigadores valencianes estudien com es recupera la vegetació després d’un incendi

La intenció és reduir els grans alliberaments de CO2 que es produeixen quan hi ha un gran incendi forestal 

Evolució de la vegetació després d'un incendi

L’estudi europeu Remas, liderat per investigadores valencianes, busca les claus per a millorar les conseqüències dels incendis forestals.

Per a fer-ho han d’estudiar quin és el comportament del foc i els efectes que té en l'ecosistema, i per a això provoquen xicotets incendis forestals, totalment controlats, per a avaluar-ne l'evolució.

Un dels principals objectius del seu estudi és reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, ja que durant els incendis s'allibera el diòxid de carboni que absorbeixen els boscos quan fan la fotosíntesi.

Victoria Lerma, investigadora de la Universitat Politècnica de València (UPV), assenyala que, si no es té en compte el carboni que hi ha fixat als arbres i al terra i no es gestiona, quan venen grans incendis forestals s'allibera de manera sobtada. 

D'altra banda, la investigadora del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE) i la Universitat de València (UV) Eugenia Gimeno explica que la clau per a evitar aquestes alliberacions massives de CO2 és afavorir que el sistema i la vegetació es recuperen correctament després d’un incendi. 

Per a aconseguir-ho cal fer treball de camp abans d’encendre el terra: conéixer pam a pam el terreny i la vegetació, i instal·lar sensors per a registrar totes les dades. Després d’haver extingit l’incendi controlat, arrepleguen mostres del sòl i les examinen. 

A través del seguiment d’aquestes parcel·les, crearan models de gestió i prevenció d'incendis que faciliten la recuperació dels boscos i eviten les emissions de diòxid de carboni. 

En aquest projecte col·laboren investigadores, bombers forestals, agents mediambientals i centres d'investigació francesos, portuguesos i espanyols. 

També et pot interessar

stats