La investigadora Almudena Ramón, detinguda per falses teràpies de lesions medul·lars

Està acusada d'estafar més d'un milió d'euros amb tractaments falsos a un centenar de persones afectades

Productes intervinguts en l'operació
Productes intervinguts en l'operació / Europa Press

La Guàrdia Civil ha detingut la polèmica investigadora Almudena Ramón i la seua parella sentimental. Els acusen d'estafar més d'un milió d'euros a cent persones amb falsos tractaments per a curar lesions medul·lars. Actuaven a València i a Elx. Oferien un tractament dividit en fases, que començava amb el pagament de 4.000 euros i seguia amb pagaments de més de 50.000. La teràpia estava dirigida a recuperar-se de les lesions medul·lars utilitzant cèl·lules del mateix pacient, les quals les trasplantarien en la medul·la espinal. Però la Guàrdia Civil ha constatat que els tractaments sols consistien en massatges terapèutics i en l'administració de productes homeopàtics.

L'operació policial començà quan els agents van descobrir l'existència d'una novedosa teràpia que oferia un centre mèdic de València per a curar lesions medul·lars. Les víctimes de l'estafa pagaven importants quantitats econòmiques per a millorar o curar-se de la lesió, irreversible en molts casos. A València hi ha un centenar de persones afectades.

Es va donar a conéixer per tornar la mobilitat a rates paraplègiques

Almudena Ramón sempre s'ha mostrat optimista sobre la cura de lesions de medul·la. Considerava que científicament era possible i assegurava que els resultats obtinguts a nivell experimental tindrien èxit en humans. Es va donar a conéixer pels treballs per a tornar la mobilitat a rates paraplègiques. L'any 2000 publicà un treball on, suposadament, provava que rates paraplègiques recuperaven la mobilitat després d'aplicar-los en la medul·la danyada cèl·lules prèviament cultivades i tractades. Després, la investigadora ho va intentar amb mones al Centre d'Investigació Príncep Felip de València, però la direcció del centre va clausurar l'experiment pel patiment dels animals. Ramón els denuncià per assetjament laboral, però la demanda no va prosperar.

Qüestionat projecte de micromecenatge

Almudena Ramón està considerada una de les investigadores més prestigioses en el camp de la regeneració de lesions medul·lars. Ha sigut directora científica i mèdica del Centre d'Innovació Mèdica en Regeneració Medul·lar (CIMERM) i directora de la Unitat de Regeneració Neural de l'Institut de Biomedicina de València del CSIC.

Després d'anys d'estudis, anuncià que podia aplicar la teràpia regenerativa medul·lar en pacients espanyols. Però els centres públics no van voler implicar-s'hi. Ramón va buscar finançament amb un projecte de micromecenatge per a obtindre 700.000 euros. Ho va fer a través de la Fundació Investigació en Regeneració del Sistema Nerviós, a través de Proyecto Lázarus, que va posar en marxa el pare d'un jove afectat. Aquesta associació es desmarcà després de les teràpies d'Almudena Ramón.

Tot açò va alertar les autoritats sanitàries, tant pel mitjà triat per a buscar finançament com per les expectatives que despertava.

També et pot interessar

stats