La internet que coneixem només representa el 30% de la xarxa

En el ‘deep web’ o internet profunda conviuen xarxes internes d'empreses amb tot tipus accions il·legals.

La internet que coneixem només representa el 30% de la xarxa
La internet que coneixem només representa el 30% de la xarxa

La internet que coneixem, la que apareix en els cercadors més coneguts, representa només la punta de l’iceberg del conjunt de continguts que formen part de la xarxa. Segons les últimes investigacions, només al voltant del 30% de l’oceà digital. La resta, l’iceberg sota l’aigua, és el que es coneix com la Internet profunda o deep web.

Es tracta de webs molt dinàmics, que solen canviar sovint, i que els cercadors no tenen la capacitat d’emprar els seus bots per a poder indexar-los, per la qual cosa l’accés és quasi nul llevat que s’utilitzen eines especialitzades. “La informació que hi sol haver en aquests tipus de pàgines és la que està en bases de dades i els bots no poden actuar perquè és privativa”, comenta Miguel García, professor de la Universitat de València, en la secció de xarxes socials i web de Les notícies del matí.

Assenyala que, malgrat tot, part d’aquesta informació pertany a xarxes internes d’empreses, que no es publica del tot, però sí per als treballadors d’aquests sectors. Una Internet profunda té una part coneguda com a fosca, i que és on se sol trobar el contingut il·legal d’internet. L’anonimat que brinda s’aprofita de vegades per a activitats criminals.

“Si parlem de venda de drogues, per exemple, el traficant no diu qui és i, a més, les compres són en una moneda que ningú pot rastrejar. Per tant, aquest tipus de delinqüència i altres ho poden aprofitar”. Tràfic d’armes, de drogues, pornografia infantil o falsificacions. Per això, existeixen unitats policials especialitzades a perseguir aquests delictes en la xarxa.

De la comunicació segura en règims totalitaris als actes il·legals

La internet profunda va nàixer per a facilitar la comunicació de la ciutadania en règims totalitaris, per a garantir-ne la seguretat i esquivar les restriccions en el dret de la llibertat d’expressió. No obstant això, amb el pas del temps, s’ha convertit en un espai on proliferen els actes il·legals. La forma més utilitzada per a entrar en aquesta part d’Internet és el navegador Tor. Es va crear per a ocultar la identitat dels usuaris i de les usuàries i no deixar rastre.

Hui en dia els experts recomanen precaució en la navegació en aquesta part de la xarxa. Per exemple, Miguel García proposa la creació de diferents tipus de barems que permeten conéixer el grau de fiabilitat de pàgines i usuaris amb què es poden fer interaccions, per a evitar perills. També, que es continue lluitant des de les administracions contra aquestes accions il·legals.

També et pot interessar

stats