La intensa calor de l’estiu redueix dràsticament la producció de tomaca de penjar a Alcalà de Xivert

Els principals productors reclamen a les assegurances que la calor anòmala s'incloga com a motiu per a indemnitzar els llauradors

La intensa calor d'aquests últims mesos ha reduït dràsticament la producció de tomaca penjada / À Punt NTC

La preuada tomaca d’Alcalà de Xivert (Baix Maestrat) es conrea en un paisatge excepcional d'hortes entre la mar i la muntanya amb un clima idoni per a la maduració, però enguany la sufocant calor d'aquests mesos ha malmés el 60% de la producció. 

"Pots preguntar-li a qui vulgues per aquesta zona, mai havíem patit tant la calor, amb 40 graus a la nit", explica José Herrera, responsable de Tomata Herrera. I és que aquesta intensa xafogor ha provocat danys irreparables a les plantes.

Els agricultors reclamen ajudes per no haver de posar en marxa els ERTO i que les assegurances incloguen aquesta calor inusual com a motiu d'indemnització.

Herrera té 85.000 plantes a l'aire lliure i 130.000 en hivernacles. L'any passat va fer uns 240.000 quilos de tomaques i enguany no n'arribarà als 90.000 que, a més, seran d'un calibre inferior. L'escassesa és tan gran que la pròxima fira de la tomaca de penjar dels dies 8 i 9 d'octubre s'haurà de celebrar sense parades per a vendre tomaques als visitants.

També et pot interessar

stats