Inma Esteban, veïna de Pavies: “Poder alçar-se amb la natura al teu costat no es paga amb diners”

La ruta del despoblament de Terra viva fa parada en aquesta xicoteta població de l'Alt Palància

Inma Esteban, veïna de Pavies, en 'Terra viva' / À Punt Mèdia

Molt a prop de la costa, però cap a l’interior, trobem la xicoteta localitat de Pavies. Concretament a 55 quilòmetres de Castelló de la Plana i a 59 de Sogorb. En els anys seixanta a Pavies eren poc més de 500 persones i actualment n'hi ha censades setanta, però a diferència d’altres pobles en alt risc de despoblament, on predomina el perfil de gent jubilada, ací un 50% dels habitants està en actiu. 

Una de les professionals que treballa i viu a Pavies és Inma Esteban, qui actualment regenta l’únic bar de la població. Inma ha viscut tota la seua vida en aquest poble de l’Alt Palància amb els seus pares. Ells regentaven el bar, un negoci que ella ha decidit continuar. 

Com ha explicat a l’equip de Terra viva: “quan decidirem formar una família pensarem que el millor era que els xiquets visqueren igual que havia viscut jo. La veritat és que jo ací he sigut molt feliç”. El bar és punt de reunió a l'hora d'esmorzar, com ha pogut comprovar l’equip de Terra viva.

Moment de l'esmorçar al bar d'Inma
Moment de l'esmorçar al bar d'Inma / À Punt Mèdia

Bar i despatx de pa

Un bar que també exerceix de despatx de pa. El repartidor del pa puja a Pavies dos dies a la setmana i li deixa el pa a Inma. I al bar acudeixen els veïns a arreplegar-lo, per això sempre hi ha molta animació.

Pel que fa als menors d'edat, al poble, actualment, només viuen un xiquet i una xiqueta en edat escolar i tres adolescents. “Per a cursar primària van a Xèrica i per a fer secundària van a l'IES Xèrica-Viver”. Un bus els arreplega cada dia”. El veïnat també té servei de farmàcia i de metge. I cada setmana fins ací pugen repartidors a vendre la carn, el peix i el congelat. 

Com destaca Carolina Femenía, paga la pena viure en pobles com aquests, a la qual cosa Inma diu amb contundència que sí: “La veritat és que açò no està pagat amb diners. Veure com es fa de dia, cada dia, amb el sol. Amb la natura al teu costat”.

El verd envolta el poble de Pavies
El verd envolta el poble de Pavies / À Punt Mèdia
Inma quan treballava amb els seus pares al bar
Inma quan treballava amb els seus pares al bar / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats