Indignació entre el col·lectiu periodístic pel decomís judicial dels mòbils de dos redactors de Mallorca

Més de 200 periodistes denuncien davant la fiscal general de l'Estat els registres en mitjans de comunicació a les Balears.

VÍDEO | Indignació entre el col·lectiu periodístic pel decomís judicial dels mòbils de dos redactors de Mallorca

Més de 200 periodistes de diferents mitjans de comunicació han lliurat aquest dimecres a la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, una carta en què denuncien les entrades i registres efectuats dimarts a dos mitjans de comunicació de Balears, l'agència de notícies Europa Press i el Diari de Mallorca, en el marc de la investigació d'un suposat delicte de revelació de secrets relacionat amb la difusió de notícies sobre el cas Cursach.

El jutjat d'Instrucció 12 de Mallorca ha confiscat documentació, 1 ordinador i a els Mòbils de dos periodistes del diari de Mallorca il '' agència Europa Press. 

El magistrat Miguel Florit ha motivat la decisió en la voluntat d'aclarir una filtració periodística de l'anomenat cas Cursach, que investiga una presumpta trama de corrupció amb derivacions policials vinculada a l'empresari d'oci nocturn Bartolomé Cursach.

Les defenses de Cursarch, d'un altre investigat, Bartolomé Sbert, i del Ministeri Fiscal van demanar l’orde de confiscació, segons figura en l'acte judicial. 

El decomís ha motivat una crítica rotunda de col·lectius d'informadors com la FAPE, la Federació de Periodistes o l'Associació de Comunicadors i Informadors Jurídics (ACIJUR), que denuncien l'excepcionalitat de la mesura i recorden que els informadors afectats no estan investigats en la causa. 

En paral·lel, periodistes de tot Espanya ha signat una carta de rebuig a la fiscal general de l'Estat. Ho consideren un “fet gravíssim sense precedents i que posa en risc el dret a la informació”. 

La filtració, objecte de la controvèrsia, reproduïa un informe policial que calculava en més de 60 milions el frau fiscal i els impagaments a la Seguretat Social de l'empresari Bartalomé Cursach. Un segon peritatge de l'Agència Tributària qüestionava les xifres d'aquest estudi.

Els agents de la Policia Nacional es presentaren a les 15.30 hores d'ahir dilluns en la delegació d'Europa Press a Mallorca, on confiscaren el telèfon mòbil personal de la redactora Blanca Pou, dos ordinadors de l'empresa i diversos documents. La informadora es va resistir apel·lant al dret professional de no revelar les fonts, però els agents procediren al decomís emparant-se en el mandat judicial, i negant-li la possibilitat de contactar amb els serveis jurídics de l'empresa, segons ha informat l'agència de notícies. 

La comitiva judicial es va traslladar a continuació al Diario de Mallorca, per a requisar el mòbil personal del redactor Kiko Mestre. El periodista i l'empresa s'hi oposaren però no pogueren evitar la confiscació, que es va produir finalment per la citació en persona de Mestre en el jutjat. 

El president Puig contra els escorcolls

El president de la Generalitat, Ximo Puig, que també ha exercit com a periodista, ha manifestat la seua solidaritat amb els mitjans de comunicació mallorquins que van ser escorcollats. 

En paraules de Puig, “ningú pot atemptar contra un dret fonamental com és l'exercici lliure de la funció periodística per a defensar l'interés general”.

També et pot interessar

stats