Estabilitzat l'incendi forestal de Pujerra, a Màlaga, que ha cremat vora 3.500 hectàrees

Gran part dels més de 2.000 residents desallotjats preventivament a Benahavís han pogut tornar durant la nit de dijous a casa 

Vista de l'incendi declarat a Sierra Bermeja, Màlaga
Vista de l'incendi declarat a Sierra Bermeja, Màlaga / Efe
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de juny 2022 - 08:56 Actualitzat: 10 de juny 2022 - 14:35

L'incendi forestal declarat aquest dimecres en el paratge de La Resinera, a la Sierra Bermeja de Màlaga, i que afecta els municipis de Pujerra, Júzcar i Benahavís, ja està estabilitzat, segons ha informat aquest divendres el director del centre operatiu regional del pla d'Incendis Forestals d'Andalusia (Infoca), Juan Sánchez. La zona, d'alt valor ecològic, és la mateixa que ja es va cremar fa just nou mesos en un altre gran incendi, que va arrasar quasi 10.000 hectàrees de terreny. Ara, el foc n'ha cremat vora 3.500 de superfície forestal, principalment de pi i matoll i, segons l'últim informa dels bombers. A més, s'ha rebaixat a l'incendi a nivell 0, la qual cosa significa que ja no afecta a nuclis urbans ni a persones i es pot autoritzar el retorn dels últims veïns que continuaven desallotjats.

El personal tècnic ha exposat que encara queda treball per fer abans d'aconseguir controlar les flames i que estan avaluant l'operatiu desenvolupat la passada nit, en què els efectius han fet una incessant tasca, ha explicat als mitjans Sánchez. El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ja avançava de matí que els treballs que s'havien fet durant la matinada i el canvi de les condicions atmosfèriques anaven a permetre que el foc es donara per estabilitzat abans del migdia si no hi havia cap sorpresa.

En els treballs d'extinció han participat quasi un miler d'efectius, que formen part del gran dispositiu desplegat a la zona. Set grups de bombers forestals, cinc tècnics d'operacions, un tècnic d'extinció, un subdirector, efectius de la brigada especialitzada en incendis forestals (Brica), sis agents de medi ambient i cinc autobombes han passat tota la nit treballant en el terreny afectat per les flames, segons ha informat el Servei d'Extinció d'Incendis Forestals d'Andalusia (Infoca). 

Gran part dels més de 2.000 veïns desallotjats preventivament dimecres han pogut tornar ja gradualment a les seues cases, segons ha confirmat la Junta d'Andalusia. Són, concretament, les persones residents al nucli urbà de Benahavís, així com els de les urbanitzacions Benahavís Hill i Marbella Club. Queda encara desallotjat el veïnat de la urbanització de Montemayor i els sis habitatges d'un nucli disseminat de la zona de Velerín Alto, a Estepona.

La investigació sobre l'origen de l'incendi està a càrrec de la Guàrdia Civil, que serà la que determine si ha sigut intencionat i quants focus s'han produït.

La majoria dels candidats a les eleccions d'Andalusia, que se celebren el 19 de juny, han modificat les agendes i s'han desplaçat al lloc de comandament situat a Benahavís per a conéixer de primera mà com transcorre el sinistre i les tasques d'extinció. 

També et pot interessar

stats