El foc torna a cremar Sierra Bermeja nou mesos després i deixa vora dos mil persones desallotjades

El fort vent ha complicat les tasques d'extinció durant la nit però els cossos d'emergències esperen donar per controlat l'incendi al migdia

El fum s'eleva sobre el municipi de Benhavís, a Sierra Bermeja
El fum s'eleva sobre el municipi de Benahavís, a Sierra Bermeja / Álvaro Cabrera (Efe)

La Sierra Bermeja de Màlaga torna a cremar-se. La zona, d'alt valor ecològic i caracteritzada per ser rica en pinsap (una espècie arbòria) s'ha incendiat aquest dimecres just nou mesos després que un gran incendi forestal arrasara quasi 10.000 hectàrees de terreny. L'avanç de les flames ha obligat a desallotjar preventivament durant la matinada vora 2.000 veïns de les zones afectades, especialment a la localitat de Benahavís. També s'han buidat tres urbanitzacions pròximes: Montemayor, Benahavís Hill i Marbella Club. Hi ha tres bombers forestals ferits per cremades, un dels quals té el 25% del cos afectat i està ingressat amb pronòstic reservat, però no es tem per la seua vida.

El foc va declarar-se a les 15:19 hores del dimecres a Pujerra, en el cor de la serra. La Junta d'Andalusia va declarar després el nivell 2 del Pla d'Emergències per Incendis Forestals. Durant la matinada vora 400 professionals antiincendis han estat lluitant contra les flames, però encara no han aconseguit controlar el foc, que en les últimes hores havia evolucionat negativament a causa del fort vent. La previsió dels cossos d'emergències és que puga donar-se per controlat cap al migdia, quan s'espera un canvi en la direcció del vent, segons ha avançat el subdelegat del govern espanyol a Màlaga, Francisco Javier Salas, en declaracions a la Cadena Ser.

Les tasques d'extinció continuen aquest dijous, amb 233 efectius del Pla Infoca d'Andalusia, 94 mitjans terrestres i dos d'aeris que s'han incorporat en eixir el sol. A més, hi ha 162 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i també s'hi han desplaçat per a donar suport membres del Consorci Provincial de Màlaga. Hi ha drons que sobrevolen el perímetre per a ajudar en les tasques de seguiment, ha informat Infoca. 

Veïnat del nucli urbà de Benahavís han hagut d'abandonar durant la nit les seues cases i se n'han anat en autobusos, vehicles particulars o taxis. S'han tancat preventivament establiments en el municipi. En les actuacions de desallotjament han intervingut Policia Local i Protecció Civil, i s'ha habilitat com a alberg una carpa a San Pedro de Alcántara, a Marbella.

El conseller de Presidència de la Junta d'Andalusia, Elías Bendodo, va explicar aquest dimecres que l'evolució de les flames estava sent complicada, a 30 metres per minut per la força del vent, i que les previsions no eren bones per les condicions meteorològiques adverses. El vent de terral ha bufat en la zona amb una potència d'entre 25 i 40 quilòmetres per hora. El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, que es trobava prop durant la campanya electoral als comicis andalusos, ha visitat el lloc de comandament avançat i ha lamentat que el foc afecte "una altra vegada" aquesta zona.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha manifestat a través de Twitter el seu "suport i solidaritat" al veïnat afectat per l'incendi, mentre que la ministra de Política Territorial i portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, viatja aquest dijous per a seguir les labors d'extinció de l'incendi i acudirà al lloc de comandament avançat a Benahavís.

També et pot interessar

stats