Els incendis més greus d'habitatges en les últimes dècades

L'incendi més tràgic a Espanya va ser el 7 de juliol del 1992, quan dotze persones van morir asfixiades a Móstoles

Nou persones van morir en l'incendi registrat en una residència d'ancians de Montcada en 2022, a causa d'un curtcircuit.
Nou persones van morir en l'incendi registrat en una residència d'ancians de Montcada el 2022, a causa d'un curtcircuit / Guàrdia Civil

Les quatre víctimes mortals confirmades de moment a conseqüència de l'incendi d'un edifici aquest dijous al barri de Campanar a València, en el qual es busquen dènou desapareguts, s'uneixen a les nombroses víctimes d'incendis registrats en habitatges durant els últims anys a Espanya. Les causes dels quals van ser des de curtcircuits fins a cigarrets mal apagats o brasers.

El sinistre més tràgic ocorregut fins ara va esdevindre el 7 de juliol del 1992 quan dotze persones van morir asfixiades en incendiar-se un bloc de cases a la localitat madrilenya de Móstoles.

L'origen del succés, en el qual també va haver-hi dèsset ferits, va ser un cigarret que va cremar un matalàs d'espuma i que, en intentar apagar-lo en una terrassa, va prendre en uns segons la façana de l'edifici, construït amb materials de fibra de polièster.

Incendis en residències d'ancians

Entre els incendis amb major nombre de víctimes mortals, en figuren tres registrats a residències d'ancians: el que es va produir el 19 de gener del 2022 en un geriàtric de Montcada (Horta Nord), on van morir nou ancians; el registrat el 12 de juliol del 2015 en un geriàtric de Saragossa, amb el resultat de huit morts, i l'ocorregut en una residència de Sevilla, el 8 de febrer del 2010, on van morir set majors.

Set persones van morir també en un incendi que va tindre lloc el 8 de febrer del 2010 en una residència d'ancians situada en el número 98 del carrer del Marqués de Nervión, de la capital andalusa.

Curtcircuits, cigarrets mal apagats i brasers

Sis persones (un matrimoni, tres filles i el nóvio d'una d'elles) es va cobrar l'incendi registrat el 20 d'abril del 2008 en un habitatge unifamiliar a Écija (Sevilla).

Altres sis persones, totes de la mateixa família, van morir el 22 de febrer del 2014, en una casa rural del municipi burgalés de Tordomar. Les víctimes, l'àvia i les dues filles, així com tres menors, s'havien reunit per a celebrar un aniversari.

Segons l'estudi anual de víctimes d'incendis a Espanya, dut a terme entre la Fundació Mapfre i l'Associació Professional de Tècnics de Bombers (APTB), els incendis o explosions van posar fi a la vida de 164 persones el 2020, una menys que el 2019. D'aquestes morts, 119 van tindre lloc en cases, que van registrar una mitjana de 47 focs diaris, principalment causats pel mal ús d'endolls i regletes.

A aquestes xifres caldria sumar les persones mortes per incendis declarats en altres edificis residencials com a residències de la tercera edat, residències d'estudiants o presons. També en infrahabitatges com a barraques, edificis industrials o abandonats ocupats per indigents o persones sense llar.

Els incendis amb almenys tres víctimes mortals des del 1992 a la Comunitat Valenciana

Aquesta és la cronologia d'incendis registrats en habitatges o domicilis des de l'any 1992 a la Comunitat Valenciana amb el resultat d'almenys tres víctimes mortals (es recullen també incendis registrats en residències d'ancians i geriàtrics, atés que era el lloc on vivien les víctimes).

- 09.04.1992: Un incendi causat per un curtcircuit provoca la mort de tres persones, un pare i els dos fills, als quals el foc i els gasos tòxics van sorprendre quan intentaven abandonar l'habitatge, al barri del Pla, a Alacant.

- 14.11.1992: Cinc persones, entre elles un xiquet de tres anys, moren en incendiar-se una casa de camp a Benifaió (Ribera Alta), que va cremar en propagar-se el foc del caliu d'una foguera la porta de l'habitatge.

- 30.04.2004: Una dona i les dues filles moren a Alzira (Ribera Alta) a causa d'un incendi provocat per l'exmarit, en un habitatge del carrer Joan XXIII.

- 28.03.2006: Un total de cinc persones, quatre homes i una dona, moren en l'incendi registrat en la residència San Lorenzo de Brindis de Massamagrell (Horta Nord).

- 01.05.2007: Moren tres ancians a conseqüència de les cremades patides en l'incendi registrat un dia abans en la residència Reyes Católicos d'Utiel. L'incendi va ser provocat a causa d'un cigarret mal apagat que va prendre en un sofà de la residència.

- 15.11.2018: Moren tres persones, dos homes i una jove, en l'incendi d'un habitatge a Utiel.

- 19.01.2022: Nou persones moren i quatre resulten ferides en l'incendi registrat en una residència d'ancians de Montcada (Horta Nord), a causa d'un curtcircuit.

També et pot interessar

stats