L'incendi de Montitxelvo es dona per estabilitzat i s'alcen les restriccions de mobilitat a tots els municipis afectats

Després de quatre dies d'intensos treballs d'extinció, els serveis de bombers i emergències han aconseguit sufocar les flames

Imatges d'uns habitatges d'Ador després del pas de l'incendi originat a Montitxelvo
Imatges després del pas de l'incendi originat a Montitxelvo / EFE

L’incendi forestal originat dijous passat a Montitxelvo i que ha cremat més de 2.500 hectàrees s'ha donat per estabilitzat, segons ha informat la direcció del centre de comandament avançat al voltant de les 17 hores d'aquest diumenge, 75 hores després que els bombers reberen l'avís de l'incendi.

Minuts abans de confirmar l'estabilització, el servei d’emergències de la Generalitat ha notificat que s'eliminen les restriccions de desallotjament a Ador, l'Ermita d'Ador i les urbanitzacions de La Corona i Monte Corona. Amb l'alçament d'aquestes restriccions tots els municipis afectats per l'incendi tornen a la normalitat.

Aquest matí, la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ja havia anunciat que "al llarg de la vesprada l'incendi podria donar-se per estabilitzat". Des de l'UME, a més, també han explicat que ja no hi havia punts calents significatius i que els efectius estaven fent un "treball més quirúrgic" per a evitar que el foc reviscolara.

L'incendi va començar dijous passat al barranc Fondo de Montitxelvo, i es va propagar a una gran velocitat a causa de les fortes ratxes de vent que van bufar durant la jornada. El foc va obligar a desallotjar part del veïnat dels municipis de Terrateig, Castellonet de la Conquesta, Ador i Vilallonga. Posteriorment, es va decidir confinar per precaució les poblacions de Potries i la Font d’en Carròs, que es trobaven prop del cap de l’incendi.

Dissabte, amb la millora de les condicions meteorològiques, especialment les associades al vent, els bombers van poder controlar millor la situació. Al migdia es van desconfinar Potries i la Font d’en Carròs i al llarg de la vesprada el veïnat de Terrateig, Castellonet de la Conquesta i Vilallonga va poder tornar a casa.

Reunió amb els municipis afectats pel foc

En declaracions als mitjans, Bernabé ha anunciat que celebrarà una reunió aquest dilluns amb els alcaldes dels municipis afectats per l'incendi, en una trobada amb tècnics de Protecció Civil de la Delegació del Govern per a posar en comú "tota la informació i ajuda" possible, també en relació amb la possible declaració de la zona com a catastròfica.

"He convocat a tots els alcaldes i alcaldesses afectats pels incendis per a mantindre una reunió amb els tècnics de la delegació per a, entre altres, poder explicar-los els passos que han de seguir a partir d'ara", ha dit la delegada. Bernabé ha avançat que la trobada tindrà lloc a l'Ajuntament de Terrateig i que els hi transmetrà "tota la informació" i es posarà a disposició seua per a "ajudar-los en tot moment".

A més, Bernabé ha remarcat que "el Govern d'Espanya sempre ha sigut molt sensible davant situacions com la que estem vivint".

El CEIP La Murtera suspén les classes

Els Ajuntaments d'Ador i Palma de Gandia informen a través de les xarxes socials que el CEIP La Murtera suspén les classes aquest dilluns. Ho fan després de reunir-se amb la direcció del centre i amb l'objectiu d'assegurar el subministrament d'aigua i electricitat i netejar les instal·lacions després de l'incendi.

"Esperem que dimarts es puguen reprendre les classes", afegeixen en el comunicat.

“El factor humà”, principal hipòtesi sobre l’origen del foc

Des de la delegació de govern apunten "el factor humà" com la principal hipòtesi amb què treballa la Guàrdia Civil en la investigació sobre l’origen de l’incendi. "Després d'escoltar els diferents testimonis, la Guàrdia Civil investiga ara si es tracta d'un incendi accidental o intencionat", va indicar Bernabé.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que també va estar al centre de comandament avançat, va apuntar que no descarta que es tracte d’un incendi “provocat”. “Si és així, no ha sigut obra d'un aficionat sinó d'algú o alguns que saben d'això, del foc. Jo no estaria tranquil. Anirem a buscar-los", va afegir el president.

També et pot interessar

stats