Els immunòlegs veuen precipitat alçar l'obligació de portar mascareta per l'avanç de la variant delta
La Societat Espanyola d'Immunologia creu que el grau d'immunització assolit no és suficient i s'hauria d'haver esperat un poc més per a alçar l'obligació a Espanya
El president de la Societat Espanyola d'Immunologia, Marcos López Hoyos, creu que l'eliminació de la mascareta en exteriors és precoç, perquè hauria d'haver-se esperat fins a aconseguir un percentatge major de població vacunada amb dues dosis i perquè la variant delta (o índia) està "a l'aguait".
López Hoyos, que també és director científic de l'Institut d'Investigació Marqués de Valdecilla (Idival), assenyala que la supressió de l'obligatorietat de la mascareta en exteriors des del dissabte 26 de juny és "precipitada" perquè el percentatge de població immunitzada -del 30% amb les dues dosis- no és suficient per a pensar que "es pot estar lliure de nous pics o nous augments en la incidència" de la Covid-19.
"Potser es podria haver esperat una mica més" ha explicat l'immunòleg en una entrevista a Efe, en la qual ha compartit la preocupació per l'avanç de la variant delta a Espanya, que és més infectiva i ja representa el 30% dels casos seqüenciats Catalunya. Una progressió que ja està obligant a recular en la desescalada a països com el Regne Unit.
López Hoyos també ha insistit a recordar que l'alçament de l'obligació de portar la mascareta a l'exterior està condicionada a la distància de seguretat i per això insta a la ciutadania a continuar portant-la, en la butxaca o la bossa", per a emprar-la "davant de qualsevol aglomeració" o en els carrers i espais concorreguts.
Onze mesos d'immunitat?
L'immunòleg ha destacat les bones perspectives per al control de la pandèmia que acompanyen l'avanç en la campanya de vacunació. Entén a més que la protecció durarà molt de temps perquè alguns estudis científics han constatat la presència d'anticossos fins onze mesos després de completar la pauta d'immunització.
A més, indica que les cèl·lules plasmàtiques "de vida llarga", que es troben en la medul·la òssia, "sobreviuen molts anys", la qual cosa justificaria que després de la infecció es tinga "una immunitat protectora que dure molts anys". "I si això passa amb la infecció natural, estem veient que la immunitat de la vacuna és molt major", explica.