Igualtat confirma els crims masclistes de Girona i Granada i eleva a 44 les dones assassinades enguany

Un total de 45 menors han quedat orfes el 2023 a causa de la violència de gènere i hi ha altres dos possibles casos en investigació

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, visita les instal·lacions del 016 dimecres passat
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, visita les instal·lacions del 016 dimecres passat / Zipi (Efe)

La delegació del govern espanyol contra la violència de gènere ha confirmat aquest dilluns la naturalesa masclista dels assassinats de dues dones a Girona i Granada. D'aquesta manera, el balanç de dones mortes per les parelles o exparelles el 2023 arriba a 44, mentre que 45 menors han quedat orfes de mare. Des del 2003, quan començaren els registres, la xifra d'assassinades en crims per violència de gènere és de 1.228. A més, hi ha altres dos casos en investigació.

Segons ha indicat en X —antic Twitter— l'organisme adscrit al Ministeri d'Igualtat, el primer dels crims confirmats és el d'una dona de 71 anys assassinada el passat 3 de setembre a Palamós (Girona) presumptament per la parella, un home de la mateixa edat amb problemes de demència. La víctima no tenia fills menors d'edat i no existien denúncies prèvies per violència de gènere contra el presumpte agressor.

Igualtat també ha confirmat la naturalesa masclista de l'assassinat ocorregut aquest diumenge a Granada, on trobaren sense vida una dona de 37 anys. El cos, que presentava signes de violència, l'han localitzat després de suïcidar-se la parella. Cap a les 17:30 hores d'aquest diumenge, diverses telefonades al 112 alertaren al servei d'emergències que un home d'entre 30 i 40 anys s'havia precipitat des d'un balcó. Els agents traslladats al domicili hi trobaren dins el cadàver d'una dona, també jove, que tenia ferides compatibles amb una arma blanca. Encara que inicialment es va apuntar que els dos morts eren germans, fonts de la investigació han confirmat a Efe que tots dos mantenien una relació des de fa anys. La víctima no tenia fills menors d'edat i tampoc existien denúncies prèvies per violència de gènere contra el presumpte botxí.

"La nostra solidaritat i condolences a les famílies perquè víctima de violència masclista no és una sola", ha dit la delegada del govern contra la violència de gènere, Victoria Rosell, en declaracions als mitjans abans de la presentació d'un curs sobre violència de gènere. La responsable ha expressat el compromís del govern i de la societat "per un país lliure de violències masclistes".

El 016 atén a totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes diferents, igual que el correu 016-online@igualdad.gob.es. També es para atenció mitjançant WhatsApp a través del número 600 000 016, i els menors poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR 900 20 20 10. En una situació d'emergència, es pot tocar al 112 o als números de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062). En cas de no ser possible, es pot recórrer a l'aplicació Alertcops, des de la qual s'envia un senyal d'alerta geolocalitzada a la Policia.

També et pot interessar

stats