Igualtat confirma cinc nous assassinats per violència de gènere: tres dones i dos menors

La mare de la dona assassinada a Granada no entra en l'estadística per no ser parella ni exparella de l’agressor

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta
Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC

El Ministeri d’Igualtat, a través de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, ha condemnat este dilluns cinc nous assassinats per presumpta violència de gènere, confirmant així que les morts de tres dones i dos criatures este cap de setmana responen a este problema estructural de la nostra societat.

Es tracta d’una dona de Conca de 30 anys, presumptament assassinada per la parella, que també hauria posat fi a la vida dels dos fills menors de la víctima. Una altra víctima és una dona de 76 anys de Màlaga, a qui presumptament hauria matat la seua parella, i l’última és una jove de 20 anys de Granada, a qui també presumptament ha assassinat l'exparella.

En l’últim cas, el presumpte assassí va matar també la mare de la seua exparella, però esta mort no comptarà com un cas de violència de gènere. La Llei orgànica 1/2004, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, defineix que l’objecte de la llei és "actuar contra la violència que, com a manifestació de la discriminació, la situació de desigualtat i les relacions de poder dels homes sobre les dones, s'exerceix sobre elles per part dels qui siguen o hagen sigut els seus cònjuges o dels qui estiguen o hagen estat lligats a elles per relacions similars d'afectivitat, fins i tot sense convivència".

Per tant, les dones víctimes de la violència masclista, però que no tinguen o hagen tingut una relació de parella amb el seu assassí queden fora de les estadístiques oficials de violència de gènere. Això sí, des de l’1 de gener del 2022 sí que es tenen en compte estos assassinats en el còmput de feminicidis del Ministeri d’Igualtat.

La confirmació d’estos cinc casos fa ascendir a 19 les dones mortes per violència de gènere a Espanya el 2024, i a 1.263 des del 2003, quan començaren a registrar-se. De les assassinades enguany, una d’elles ha sigut a la Comunitat Valenciana, concretament a Alfàs del Pi al febrer.

Pel que fa a les criatures menors d’edat assassinades per violència de gènere, enguany ja són 9, i 62 des del 2013, quan les començaren a comptabilitzar. 

També et pot interessar

stats