La identitat valenciana, a debat en 'La qüestió'

En vespres de la celebració del Nou d'Octubre, l'equip de 'La qüestió' busca respostes a la pregunta què som les valencianes i els valencians.

Entrevista amb Antoni Furió, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València.
Entrevista amb Antoni Furió, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València.

Dues hores de programa no donen per a tindre una definició del que significa ser valencià i valenciana, però al menys són suficients per a obrir un espai de reflexió en el qual escoltar veus i opinions diferents. En vespres de la celebració del Nou d'Octubre, l'equip de La qüestió ha tractat de buscar respostes a la pregunta què som les valencianes i els valencians. Des de diferents punts de vista, periodistes del territori valencià i veus expertes dels sectors de la cultura, la història o l'empresa, han analitzat qüestions com ara què som, com ens relacionem amb el món o què és el que veiem quan ens mirem a nosaltres mateixos.

Antoni Furió, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València, i una de les persones organitzadores del congrés internacional 'La Veu del Regne', en què participaran historiadors de tot el món per a analitzar des de tots els angles els 600 anys d'història de la Generalitat, s'ha sotmés a les preguntes de Jèssica Crespo i dels periodistes convidats a l'estudi: Tere Rodríguez, Miquel Alberola, corresponsal parlamentari d’El País, Victòria Mora, col·laboradora de diversos mitjans de comunicació de les comarques del sud, i Zequi Castellano, periodista i director d’El Musiquer, un programa de la XEMV que s'emetrà en la radio d'À Punt Mèdia. I també, a les qüestions que van plabtejar els dos estudiants de periodisme convidats aquesta setmana. 

Amb Adelaida Ferre, durant el programa s'han repassat algunes dades sobre la percepció de la identitat pròpia que tenen les valencianes i els valencians: segons el CIS, un 21% només se sent espanyol, mentre que un 6% es declara sentir-se més espanyol que valencià, i un altre 6% més valencià que espanyol. Només l’1% de la població se sent únicament valenciana. També hem repassat la simbologia amb què s'identifiquen els valencians i les valencianes, i s'ha discutit sobre l'Estatut i les seues reformes. 

 

La taula d'experts l'han conformat Xavier Serra, escriptor i professor de filosofia, Gemma Pasqual, escriptora, Càndid Penalba, empresari i president de la patronal del tèxtil ATEVAL, i Eva Máñez, fotoperiodista freelance. 

Com cada setmana, les persones han pogut participar des de casa a través de les xarxes socials. El programa ha sigut tendència en Twitter a València. 

En l'any en què se celebra el 600 aniversari de la creació de la Generalitat, en La qüestió s'ha abordat també el debat historiogràfic de si, efectivament, la Generalitat té 600 anys d'història o si és una institució que només existeix des de en fa 40. Aquestes posicions divergents, les han discutides els professors Alfons Llorenç i David Garrido. 

Programació especial

La qüestió ha aprofitat la proximitat de la celebració del Nou d'Octubre per a obrir el debat, però À Punt ha preparat una àmplia programació especial per a informar sobre els principals actes de la festa. Així, la televisió pública retransmetrà en directe des d’un set ubicat a les arcades de la catedral de València els principals actes institucionals previstos al Palau de la Generalitat amb motiu de l’entrega de les altes distincions. Els informatius de la televisió també cobriran els esdeveniments que s’han organitzat en diferents punts del territori valencià, i la ràdio informarà també dels principals moments de la festa tant en els magazins del matí i de la vesprada, Al ras  i Pròxima parada (els dos de tres hores de duració), com en els butlletins informatius, que tindran un contingut especial i estaran molt centrats en tot allò que s'organitze amb motiu del Nou d’Octubre. Tots els programes i la resta d’emissions d’À Punt es poden seguir a través del lloc www.apuntmedia.es.

També et pot interessar

stats