La humanitat ja ha esgotat els recursos naturals per a 2021

En només 210 dies hem excedit en un 74% la capacitat dels ecosistemes de regenerar els recursos naturals

El planeta Terra vist des de l'espai
El planeta Terra, vist des de l'espai / À Punt NTC

Aquest dijous, 29 de juliol, és el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra de 2021. És a dir, el dia que la humanitat ja hem excedit tots els recursos i serveis ecològics que la Terra pot regenerar en un any. I segons la Xarxa de la Petjada Global, l'organització que s’encarrega de calcular la petjada ecològica a nivell planetari, només hem tardat 210 dies. 

S'ha acabat la treva ecològica que va suposar l’arribada de la pandèmia i els confinaments per tot el planeta, i en 2021 ja hem tornat als nivells de consum de 2019, excedint en un 74% la capacitat dels ecosistemes per a regenerar els recursos naturals. Segons els càlculs de l'ONG ecologista WWF, demanem i consumim recursos com si tinguérem 1,75 planetes Terra.

Però aquest és un càlcul global. Si analitzem per països, a Espanya el 25 de maig esgotàrem els recursos que el nostre ecosistema és capaç de regenerar. Així, si tots els països consumiren al mateix ritme, necessitaríem 2,5 planetes. 

Un model productiu abocat al desastre

El Dia de la Sobrecapacitat busca conscienciar tota la ciutadania que necessitem canviar el nostre model de producció i consum per un que siga més sostenible i respectuós amb el planeta, ja que és una de les principals causes de la crisi climàtica i de la destrucció de la naturalesa.

Perquè és possible detindre la degradació del planeta. Només cal retardar el Dia de la Sobrecapacitat 4,5 dies cada any i el 2050 tornarem a arribar a viure dins dels límits que suporta la Terra. Per això un dels lemes d’aquest dia és "Mou la data". 

També et pot interessar

stats