Els hospitals General de València i el Doctor Balmis d'Alacant faran PCR per a la pigota dels micos

Ambdós hospitals són referents en malalties importades i salut internacional, i obtindran un diagnòstic precoç més ràpid que enviant les mostres a Madrid

Mostres clíniques del virus de la pigota dels micos
Mostres clíniques del virus de la pigota dels micos / Dado Ruvic (Reuters)

L'Hospital General de València i el Doctor Balmis d'Alacant seran els centres de referència en la Comunitat Valenciana per a la recepció de mostres dels casos sospitosos de pigota dels micos (monkeypox) i per a la realització de les PCR per al diagnòstic precoç d'aquesta malaltia infecciosa.

La Conselleria ha adaptat el protocol elaborat pel Ministeri de Sanitat i ha centralitzat aquesta activitat en dos hospitals: el General de València, que rebrà i processarà les mostres dels departaments de Castelló i València, i el Doctor Balmis, que farà el mateix amb les dels departaments de la província d'Alacant.

Tots dos centres són referents en malalties importades i salut internacional, per la qual cosa tenen infraestructures específiques en els seus laboratoris de Microbiologia per a desenvolupar aquest treball, ha indicat la Generalitat.

Així, davant una sospita clínica del virus de la pigota dels micos, els departaments de salut enviaran a aquests dos hospitals la mostra degudament conservada, i allí es durà a terme la determinació i s'informarà dels resultats.

La mostra principal és el líquid de la vesícula o la crosta de les lesions cutànies, encara que també es pot obtindre mitjançant exsudat nasofaringi, en plasma o en orina. Es tracta d'una PCR, la mateixa prova de diagnòstic emprada per a la covid, però requereix uns reactius diferents per al seu processament.

La decisió de descentralitzar els diagnòstics, que fins ara es duien a terme en el Centre Nacional de Microbiologia, situat en Majadahonda (Madrid), que acurta considerablement els temps d'obtenció de resultats, passant de diversos dies a només unes hores. Per tant, permet el diagnòstic ràpid davant un pacient amb sospita d'aquesta infecció.

Quins casos són sospitosos?

Actualment, un cas sospitós és aquell que presenta un quadre clínic compatible, és a dir, febre, lesions vesiculars en la pell i adenopaties (augment de la grandària dels ganglis).

No obstant això, tant l'aparició de febre com bambolles podria confondre's amb altres malalties com l'herpes, la varicel·la o la sífilis, entre altres. Per això és essencial tindre disponible aquesta tècnica microbiològica per a poder realitzar el diagnòstic diferencial.

La Conselleria de Sanitat va notificar aquest dimecres dos nous casos de pigota dels micos, un a la província d'Alacant i un altre a València, la qual cosa eleva a tres els positius de monkeypox" en la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats