Homenatge al cementeri de Paterna a 17 afusellats pel règim franquista

Els familiars d'aquests represaliats reben aquest dissabte les restes mortals, la majoria dels quals són veïns de les comarques de la Ribera Alta, la Safor i l'Horta, de poblacions com Alzira, Carlet, Alaquàs, Castelló, Beniopa, Gandia i Potries. 

Homenatge al cementeri de Paterna / À Punt
Inma Vijuescas
17 d'abril 2021 - 11:53

Aquest dissabte es ret homenatge al cementeri de Paterna a 17 dels 148 afusellats pel règim franquista i amagats durant anys en la fossa 127, amb l'entrega de les seues restes mortals a les famílies. Tres de les quals han decidit soterrar en aquest cementeri els seus éssers estimats, mentre que la resta traslladaran les despulles mortals als pobles natals dels represalitats.

Veïns de la Ribera Alta, la Safor i l'Horta 

Entre ells noms com Ernesto Silvestre i José Sales, veïns d'Alzira; Bernardo Valero, de Carlet; Vicente Martí, d'Alaquàs; Adolfo Cuenca, José Martínez i Modesto Climent, tres veïns de Castelló. Francisco Sabater i David Díez, de Beniopa; José Martín, de Gandia i José Serquera, veí de Potries. 

Un dels familiars que recupera aquest dissabte les restes de son pare, després de 80 anys d'espera, és Bene Ros. ''Per a un fill que té 82 anys, esperar 80 anys per a poder realitzar un somni, com és trobar primer son pare i després complir la voluntat de sa mare de ficar-los junts en el cementeri de Vinalesa, és un gran dia", ha dit a À Punt.

Objectes personals trobats

Entre els nombrosos objectes trobats destaquen restes de camises, pantalons, dos braguers per a hèrnia inguinal, faixins, mocadors, anells, sivelles, fragments de corda, botons, cinturons, espardenyes, medalles, pintes, fragments de periòdic, llapis, projectils, caixes de mistos, imperdibles i agulles, etc. 

Alguns dels familiars de les víctimes han tingut accés als actes oficials, gràcies a la llei de memòria històrica i han comprovat que no hi ha cap causa de delicte, sinó que tots van ser afusellades per defendre valors de solidaritat i pau.

Paterna és un dels cementeris on més víctimes del franquisme hi ha de tot l'Estat. Amb la recuperació de les restes i el soterrament dels familiars, es tanca un cercle amb moltes famílies marcades per les conseqüències de la guerra.

Llistat complet de represaliats

Segons la informació aportada per la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València, en aquesta fossa es van enterrar tres saques que corresponen als represaliats afusellats el 13, 24 i 27 de juliol de 1940. Com a resultat dels treballs de genètica s’han identificat 17 dels cadàvers. La llista de represaliats enterrats en aquesta fossa es pot consultar en el següent enllaç.

El passat 3 d’abril, també al cementeri de Paterna, van ser veïns i veïnes de Tavernes de la Valldigna, Cullera, Sollana i Albalat de la Ribera els que per fi recuperaven els seus de la fossa 112, en un acte carregat d'emoció.

També et pot interessar

stats