"Si no ho necessites, no ho compres": la campanya de Greenpeace contra el Black Friday

Els aparadors de botigues de més de vint ciutats espanyoles, entre les quals hi ha València i Alacant, s'omplin d'etiquetes i adhesius amb el lema "Sense estoc. Planeta esgotat"

Voluntaris ecologistes protestant contra el consumisme / Greenpeace

"Si no ho necessites, no ho compres" o "Sense estoc. Planeta esgotat". Són alguns dels eslògans amb què Greenpeace ha cobert aparadors de botigues de moda de baix preu —moda "ràpida"— a Alacant, València, Barcelona i díhuit ciutats espanyoles més per a denunciar el consumisme compulsiu i el "desastre ambiental" que comporta el Black Friday, que es viu aquest cap de setmana de descomptes.

Voluntaris ecologistes amb pancartes a les portes dels comerços i amb altaveu en mà han intentat dissuadir els compradors i compradores. L'ONG ha triat establiments de moda com a exemple de "la punta de l'iceberg d'un consumisme que exhaureix els recursos del planeta".

Per a Greenpeace les grans ciutats s'estan convertint en centres comercials que asfixien les xicotetes botigues i promouen un consum d’un sol ús que, a més, agreuja el canvi climàtic. "El ritme de consum actual és insostenible i destrueix hàbitats alhora que genera emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i fem que contamina aigua, aire i sòl", afirmen des de l'organització ecologista.

Per totes aquestes raons, els ecologistes reclamen una regulació vinculant que obligue les marques de moda ràpida a canviar el seu model de negoci basat en un augment cada vegada més gran dels volums de roba que fabriquen.

Segons Greenpeace, els governs i les ciutats haurien d'establir normatives que regulen la producció, limiten l'obsolescència programada, prohibisquen la publicitat de les marques contaminants i fomenten una vertadera economia circular que no es base només en el reciclatge.

Segons Greenpeace, l'ús actual dels recursos naturals és de mitjana mundial 1,7 vegades més ràpid del que els ecosistemes poden regenerar. Aquesta mitjana global està molt descompensada: si el món sencer consumira com els Estats Units, serien necessaris fins a cinc planetes, mentre que en el cas d'Espanya en serien necessaris la meitat.

També et pot interessar

stats