"Hi ha una confrontació entre qui vol recuperar la memòria i qui vol esborrar-la i atacar la dignitat de les víctimes"

Entre 200 i 300 persones reten homenatge a les víctimes del franquisme al Cementeri General de València

Concentració per la memòria democràtica celebrada al cementeri de València
Concentració per a homenatjar les víctimes del franquisme celebrada al Cementeri General de València / À Punt NTC

Entre 200 i 300 persones han acudit aquest dissabte al cementeri general de València per a participar en la concentració convocada per Plataforma per la Memòria del País Valencià, conjuntament amb els sindicats CNT i CGT, per a retre homenatge a les víctimes del franquisme.

També s'han adherit a l'acte altres associacions i col·lectius com la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV), Muntanyes de Llibertat, Boicot, Desinversions i Sancions a Israel del País Valencià (BDS), Per la Nova República i Plataforma en Suport a la Querella Argentina del País Valencià.

La jornada reivindicativa ha comptat també amb la participació musical de Carmela Durango, Los Chikos del Maíz, Faduval i la melodia d'una muixeranga.

"La classe treballadora no coneix la seua història i, si la coneguera, se sentiria tan orgullosa i tan empentada a lluitar que canviaria la situació del país i del món", ha declarat Isabel Esteve, professora d'història jubilada i membre de la Plataforma de la Memòria pel País Valencià. "Per tant, cal fer que coneguen la seua història, ens l'han furtada any rere any i només les institucions memorialistes, i els professors també, podem recuperar allò que ens han furtat", ha assegurat.

"Hi ha un intent per part d'alguns partits polítics de tractar d'esborrar la lluita de molts valencians i espanyols per defendre la democràcia", denuncia Manuel Álvarez, assistent a la concentració d'aquest dissabte. "Desgraciadament, hi ha una confrontació entre els que volen recuperar la memòria, mantindre-la, i els que volen esborrar-la i fonamentalment atacar la dignitat de les víctimes", afegeix Álvarez.

Norma Graciela Guinodinic, veïna de València i d'origen argentí, també ha acudit a la concentració per a mostrar el seu suport a la causa, ja que ve d'un país que després de lluitar molt va aconseguir recuperar la seua memòria històrica i jutjar els responsables de la dictadura de Videla. "Totes les víctimes necessiten recuperar la dignititat, i això en més de huitanta anys no s'ha fet", assegura Guinodinic. "Em fa molta por l'avanç de les ideologies de dretes que volen que tornem anys arrere després de tot el que hem aconseguit amb molt d'esforç i molta lluita", ha conclòs.

També et pot interessar

stats