Hi ha alternatives científiques a l'ús d'animals als laboratoris?

Fora del marc legislatiu de la nova llei de benestar animal, aprovada aquest dijous, es queden els animals que es fan servir per a l'experimentació

Un ratolí de laboratori, en un experiment científic / À Punt NTC

Més enllà de les negociacions polítiques, fora del marc legislatiu de la nova llei de benestar animal, aprovada aquest dijous al Congrés dels Diputats, es queden els animals que es fan servir per a l'experimentació. Si bé estan protegits sota un codi bioètic estricte, el món científic busca alternatives per a substituir-los. Entre ells, els ratolins de laboratori són l'últim pas abans de provar un fàrmac en els humans. "Qualsevol procediment que es faça amb animals vius ha de passar abans un comité d'ètica", explica Arantxa Villagrà, assessora de benestar animal de la UPV.

Es fan servir en malalties genètiques o mortals, com la distròfia de Duchene, i el seu ús està regulat per un reglament estricte. "Una vegada han passat un examen de tots els compostos que volem testar, en triem un i dos, que són els que millors resultats han donat. És quan anem a l'experimentació animal i d'aquesta forma minimitzem absolutament el nombre d'animals", comenta Patricia Rico, investigadora del Ciber-UPV.

Busquen noves alternatives, com els cultius in vitro de cèl·lules que permeten triar els fàrmacs que més funcionen. Microòrgans com renyons o un programari que imita el funcionament dels músculs en animals i humans, i que permeten substituir en els experiments als animals vius. Un esforç científic per a eliminar els animals vius de la investigació.

També et pot interessar

stats