La guerra d’Ucraïna segueix fent trontollar l’economia europea

Amb una inflació desbocada i els preus pels núvols, es preveu una tardor incerta i complicada

Els alts preus i la inflació fan preveure uns mesos complicats / À Punt NTC

Europa s'aboca a la recessió. Una pandèmia primer i una guerra que, desgraciadament, cada vegada té menys titulars sobre el drama humanitari i més sobre el tsunami econòmic mundial que ha provocat, han desencadenat la tempesta perfecta.

Europa depén de Rússia per l'energia i d'Ucraïna pel gra. La por d'un tall de subministrament definitiu ens deixa un imparable ascens del preu del gas i del petroli. Damunt, l'euro cau en picat enfront del dòlar i la inflació ja va pel 10,8%, xifra rècord en quatre dècades. 

Ací a casa, el sector tauleller és dels que més està pagant els plats trencats. Amb el preu de la llum i el cost de les matèries primeres pels núvols, no descarten possibles acomiadaments. “Sens dubte, la situació fa que produir siga realment complicat en termes de productivitat i rendibilitat”, assegura Alberto Echavarría, secretari general d’Ascer. “Si no podem produir és evident que haurem d’ajustar les plantilles”.

Pessimisme també des d'Anffecc, l'associació d'esmalts i frites, on ja han quantificat les pèrdues de 2021. “Hem hagut de paralitzar les transaccions amb Rússia a causa de la guerra i estem parlant d’un impacte negatiu en les vendes de 44 milions d’euros”.

Al nostre territori hi ha pocs sectors que no continguen la respiració davant la perspectiva dels pròxims mesos. El Pla Reactiva de la Generalitat ha previst destinar 944 milions d'euros per a l'emergència climàtica de famílies i negocis. De moment, i amb l'espasa de Dàmocles del gas damunt, Europa es prepara per a un hivern de restriccions.

També et pot interessar

stats