La Guàrdia Civil deté díhuit persones per presumpte tràfic en el marc de la campanya de la garrofa

La campanya de recollida d'aquest llegum, el preu del qual ha pujat en els últims anys, finalitza aquests dies

Cotxe en el que es van trobar les garrofes decomisades
Cotxe en què es van trobar les garrofes decomissades / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil de València, amb la cooperació de la Unitat de la Policia Nacional Adscrita de la Comunitat Valenciana, ha detingut díhuit persones i n'ha investigat 55 més en el marc de la campanya de la garrofa d’enguany, que s'acaba aquests dies. A més, ha confiscat més de 55 tones d’aquest fruit. 

D’una banda, la divisió de Sueca ha inspeccionat més de 200 instal·lacions i operadors agrícoles i en l'operació s'han detingut sis persones i se n'han investigat 38 per un total de 41 delictes, en concret furt, apropiació indeguda i falsedat documental. En aquesta operació, els agents del cos armat s’incautaren de més de 51 tones de garrofa i vora 40.000 euros en efectiu.

D’un altre costat, la divisió de Llíria ha realitzat 41 inspeccions. El balanç d’aquest operatiu és de dotze detinguts i dèsset investigats, en aquest cas per 27 delictes. A Llíria han decomissat tres tones de garrofa, un camió i un furgó amb què operaven els presumptes delinqüents. 

En l’operació ha sigut determinant l’estudi dels anomenats documents d’acompanyament i traçabilitat agrària (DATA), que són els documents necessaris que s’han de portar juntament amb les garrofes durant tota la cadena de distribució per a garantir-ne l’origen. Els agents han analitzat en total més de 1.200 d’aquests documents. 

Si els productes agrícoles no s’adquireixen a través dels operadors autoritzats, poden no ser aptes per al consum humà. 

A l’operatiu ha sigut essencial la col·laboració de la Inspecció de Treball, la ciutadania i els mateixos perjudicats.

La garrofa és un llegum amb nombroses propietats alimentoses, farmacèutiques i cosmètiques que és fruit del garrofer, un arbre molt comú de la zona del Mediterrani. Espanya és la principal productora mundial i la Comunitat Valenciana hi destaca entre les zones productores. 

En els últims anys ha augmentat de preu (fins a pagar-se a 2,5 euros/kg en alguns magatzems), la qual cosa ha provocat un increment de robatoris en el camp i la seua venda en magatzems irregulars o fins i tot clandestina. 

Per això els presumptes delinqüents utilitzen documents falsos per a facilitar la venda irregular. El seu modus operandi sol ser la venda immediata, si bé a causa de l’especulació de vegades s’emmagatzema per a poder vendre les garrofes posteriorment a un preu major. 

Últimes actuacions 

En les últimes setmanes, en els termes municipals del Camp de Túria i la Ribera Alta els dos cossos policials han inspeccionat sis d’aquests magatzems i han detectat irregularitats greus en un. Han intervingut més de 65 tones de garrofa la procedència de la qual no es podia comprovar. A més, sis treballadors es trobaven en situació irregular. 

Com a resultat s’han detingut cinc persones i s’han investigat tretze més per apropiació indeguda de 43 tones de productes hortofructícoles i falsedat documental. 

Igualment, s’han descobert dues fruiteries amb greus anomalies, on s'ha detingut una persona s'ha trobat un treballador en situació irregular. De la mateixa manera, s’han interceptat dos vehicles amb més garrofes sostretes. 

També et pot interessar

stats