La grip s'avança a la campanya de vacunació i dispara un 36% la venda d'antigripals en els primers dies d'octubre

Les autonomies del nord d'Espanya i les illes registren el repunt més elevat en la venda de medicaments, que supera el 260% a les Balears i La Rioja

Una dona rep la vacuna de la grip a València en el primer dia de campanya contra el virus
Una dona rep la vacuna de la grip a València en el primer dia de campanya contra el virus / Jorge Gil (Europa Press)

La venda de productes antigripals a les farmàcies ha augmentat un 51% en els primers vint dies d'octubre respecte al mateix període de l'any passat. Les dades les ha facilitades Cofares, la principal distribuïdora de medicaments a Espanya, per a advertir que confirmen el pronòstic de la comunitat científica, que va anticipar una epidèmia de grip més forta del que és habitual.

La cooperativa farmacèutica estima, a partir del creixement sobtat de les vendes, que la grip estaria en plena expansió en un moment en el qual la campanya de vacunació antigripal encara no s'ha desplegat a tot Espanya. Aquest dimecres ho ha fet a la Comunitat Valenciana, on Sanitat Universal ha començat a immunizar les persones majors de 70 anys, a les quals també inocularà una dosi de reforç de la vacuna contra el coronavirus.

Per autonomies, els majors increments s'han produït a les Balears, amb un 279% més d'antigripals venuts, La Rioja (260%), les Canàries (137%), Cantàbria (107%), el País Basc (102%) i Navarra (+ 92%). A la Comunitat Valenciana el repunt ha sigut més moderat, amb un 36% més de vendes, i es troba en tot cas per sota del creixement de la mitjana de l'Estat.

Els antigripals són medicaments elaborats per a calmar o frenar els símptomes que produeix un refredat o una grip com per exemple la congestió nasal, el llagrimeig, la tos, els esternuts, el malestar muscular, mal de cap o esternuts.

L'augment de les compres d'aquests medicaments coincideix amb l'entrada de la primera tardor sense restriccions des de l'inici de la pandèmia de la Covid-19. Cal recordar que el Centre Nacional de Grip ha alertat per a enguany una major incidència de la grip, precisament per la fi de l'alçament de la majoria de mesures preventives combinada amb la pèrdua d'immunitat de grup per la falta de circulació del virus .

El Ministeri de Sanitat s'ha marcat com a objectiu aconseguir el 75% de cobertura en la vacunació antigripal entre els grups de risc –en línia amb els objectius de l'OMS-, una xifra que segons els experts citats per Cofares serà difícil d'aconseguir enguany, donada la velocitat amb què d'estaria estenent el virus. I per això proposen incorporar la xarxa de farmàcies a la campanya de vacunació, tal com fan diversos països de la UE.

També et pot interessar

stats