Grifols prova un fàrmac que proporcionaria immunitat immediata contra la Covid-19

El medicament es podria utilitzar després d'un positiu als centres de salut per evitar hospitalitzacions.

Seu de la multinacional Grifols
Seu de la multinacional Grifols

El hòlding farmacèutic català Grifols iniciarà un nou assaig clínic a Espanya per a avaluar la seguretat i eficàcia d'un nou medicament, que té com a base la immunoglobulina Gamunex-C i conté anticossos policlonals anti-SARS-CoV-2 obtinguts de donants de plasma que han superat la malaltia.

El medicament proporcionaria una protecció d'efecte immediat postexposició al virus que seria especialment útil com a complement de la vacuna en la fase primerenca després de la vacunació, ha informat aquest dilluns la companyia d'hemoderivats.

La prova, l'inici de la qual es preveu per a febrer i amb resultats que s’esperen a la primavera, està liderada pels investigadors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona).

800 individus asimptomàtics

En l'assaig participaran al voltant de 800 individus asimptomàtics i positius de SARS-CoV-2 en test diagnòstic, als quals se'ls administrarà per via subcutània la immunoglobulina de Grifols rica en anticossos contra el virus.

La immunoglobulina de Grifols, Gamunex-C, en la seua forma per a administració intravenosa, intramuscular o subcutània “ha demostrat seguretat i eficàcia en la prevenció de diverses malalties infeccioses” en pacients immunodeficients i s'utilitza des de fa més de 15 anys a aquest efecte.

El medicament “podria protegir” persones majors i personal sanitari, així com pacients immunodeficients la vacunació dels quals no està recomanada, i contribuiria a ajudar a contindre brots en llocs on no s'haja iniciat la vacunació o aquesta no s’haja completat.

Mitjà ha assenyalat que aquest tractament amb les immunoglobulines com a base “proporcionaria una combinació d'anticossos policlonals que, enfront dels monoclonals, presenten una major diversitat que podria millorar la capacitat de protecció al virus”.

Facilitat de conservació

El director mèdic de Grifols, el doctor Antonio Páez, ha destacat que “la seua facilitat de conservació en nevera i l'administració subcutània” afavoririen la distribució i utilització d'aquesta potencial teràpia, que podria administrar-se en qualsevol consultori mèdic evitant la visita a un centre hospitalari. “Si es confirma la seua eficàcia, la nova teràpia es podria administrar a persones que hagueren donat positiu en test d'antígens i PCR en hospitals i xarxes sanitàries d'atenció primària”, ha afegit.

A l'octubre de 2020, Grifols va iniciar juntament amb altres companyies i diverses agències de salut nord-americanes l'assaig clínic Itac per a testar l'eficàcia i seguretat de la immunoglobulina hiperimmune anti-SARS-CoV-2 en pacients hospitalitzats i greus, els resultats dels quals es coneixeran durant la primera meitat de 2021.

També et pot interessar

stats