Greenpeace denuncia els efectes nocius de les macrogranges per al medi ambient

Destaquen les granges de porcs per les emissions de gasos d'efecte hivernacle i la contaminació de l’aigua per nitrats

L'ONG ecologista Greeenpeace ha publicat un informe sobre els efectes de la ramaderia intensiva per al medi ambient / À Punt NTC
Abel Campos
Marta García
Toni Torrè
14 d'octubre 2021 - 16:55

Greenpeace ha publicat un informe titulat ‘Macrogranges, verí per a l'Espanya rural’, en què analitza els efectes ambientals de la ramaderia industrial intensiva, especialment les granges de porcs.

L’ONG ecologista denuncia que la ramaderia intensiva té uns efectes molt contaminants. El responsable d’agricultura de Greenpeace a Espanya, Luis Ferreirin, ha explicat a À Punt Notícies que les macrogranges no tenen prou capacitat per a gestionar in situ els residus que generen i per això utilitzen els camps agrícoles com autèntics abocadors de la indústria càrnia. 

Pel que fa al cas concret de les granges de porcs, l’informe les relaciona amb les emissions de gasos d'efecte hivernacle, alguns potencialment tòxics com l'amoníac, i també amb la capacitat de contaminar l'aigua per nitrats.

Bona part de les 933 granges de porcí de la Comunitat Valenciana s'ubiquen a les zones rurals. La majoria estan en comarques com l'Alcalatén, els Ports, i l'Alt i el Baix Maestrat, on hi ha uns 690.000 caps en explotacions intensives.

Concentració de granges de porcs a la Comunitat Valenciana
Concentració de granges de porcs a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha assenyalat que a la Comunitat Valenciana no hi ha una representació de la ramaderia intensiva equiparable a la d'altres comunitats autònomes, com ara Catalunya o Extremadura, i que el model valencià té més a veure amb la ramaderia extensiva.

D’altra banda, els propietaris de les granges de porcí expliquen que últimament la pressió dels grups ecologistes se centra sobretot en el tractament dels purins i en la necessitat d’implementar controls per a tirar-ne als camps. Però defensen que el problema que generen els purins ve de la mala praxi de determinades persones que els aboquen sense miraments en barrancs o rius, però que això no es pot fer extensible a tot el sector. 

Asseguren ser conscients dels efectes contaminants de la ramaderia intensiva, però alhora consideren que les seues granges aporten treball i fixen població justament a les zones més despoblades del territori.

També et pot interessar

stats