El graníssol afecta les vinyes de la Plana d’Utiel-Requena

Els camps afectats han d’esperar que el raïm es recupere, el que suposa retardar entre 15 i 20 dies l’inici de la recol·lecció

La pedra ha afectat greument alguns camps de vinya a Camporrobles / À Punt NTC

Queden deu dies perquè comence la campanya de la verema a la Plana d'Utiel-Requena, però a les vinyes de Camporrobles, de la varietat boval, la pedra ha deixat aquest panorama: soques trencades, fulles per terra i molta fruita foradada.

Ara cal esperar que el raïm es recupere i això retardarà entre 15 i 20 dies la recol·lecció en alguns camps. La pedra, com sempre, ha caigut en zones localitzades, però on cau fa mal. 

“Hi ha zones afectades, des del 10%, que és quan comença a valorar per les asseguradores, fins al 80 i el 90%”, explica Luis Javier Navarro, vicesecretari general de la Unió de Llauradors. “Hi haurà unes 1.000 hectàrees afectades, tant de vinyes com d’ametllers”.

Diuen els llauradors que com que venim de mesos marcats per la calor i la sequera, arribats a aquest punt, l'aigua és benvinguda, sempre que no caiga granís. Valentín Pla, alcalde pedani de la Loberuela (Camporrobles) valora la situació: “Tot depén si ens toca o no ens toca; si cau aigua és una benedicció, però si cau pedra, la perdició total”.

Ja la pedra del juliol va passar factura: 6,4 milions d'euros de pèrdues, segons les organitzacions agràries. I això, sobre el terreny, suposarà retallades importants de producció.

Tot i aquestes tempestes a les portes de la campanya, la falta d'aigua marcarà la producció d'una collita que s'espera curta, però de qualitat. L'any passat, a Utiel-Requena se'n colliren 212 milions de quilos.

També et pot interessar

stats