El govern espanyol ordena retornar totes les multes imposades durant el primer estat d'alarma

Segons el Ministeri de Política Territorial, com que han estat declarades “inconstitucionals” pel Tribunal Constitucional, es procedirà a la devolució "d'ofici" de la quantitat que es cobrà en les sancions imposades

Un membre de l'UCO parla amb un jove a un mercat
Un membre de l'UCO parla amb un jove en un mercat / À Punt NTC

El govern central ha ordenat crear un equip de treball per a procedir a la devolució de totes les multes que es van imposar als ciutadans durant el primer estat d'alarma per la Covid-19. També ha confirmat que anul·larà els expedients que es continuaven tramitant per l'administració, segons han informat fonts del Ministeri de Política Territorial.

Després de la decisió del Tribunal Constitucional que va declarar inconstitucional el primer estat d'alarma --i encara ha de pronunciar-se sobre el segon--, l'executiu ha creat equips de treball amb totes les subdelegacions i delegacions del govern espanyol, en què també participen l'Agència Tributària, la Delegació d'Economia, el Tresor Públic i Política Territorial.

Devolució "d'ofici" de la quantitat que es cobrà 

Amb l'assessorament d'equips informàtics, el govern central procedirà a la devolució "d'ofici" de la quantitat que es va cobrar en les sancions imposades en compliment de l'estat d'alarma. Per a això, s'habilitarà un mecanisme perquè els ciutadans consignen un compte bancari des del qual poder dur a terme la transacció.

En l'equip participen les subdelegacions i delegacions del govern central de totes les comunitats autònomes llevat de Catalunya i País Basc, que tenen la competència en aquesta matèria transferida. De fet, el vicelehendakari i conseller basc de Seguretat, Josu Erkoreka, va anunciar al començament d'octubre que es procediria a la devolució.

Andalusia (195.986) i Madrid (184.517) eren les comunitats autònomes en les quals més expedients de denúncia es van interposar entre el 14 de març i el 21 de juny. Ceuta i Melilla presentaven les menors xifres, amb 9.472 i 4.199 propostes, respectivament.

Més d’un milió de multes

L'estat d'alarma declarat pel Reial decret de 14 de març va habilitar les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, policies autonòmiques i locals per a sancionar els ciutadans que no compliren amb el confinament domiciliari, però el mes de juliol passat el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional aquesta mesura.

El balanç final va deixar 1.142.127 multes imposades a tot Espanya en el primer estat d'alarma --des del 14 de març al 21 de juny--, i almenys 220.296 sancions en el segon estat d'alarma --des de 26 d'octubre fins al maig--, segons dades del Ministeri de l'Interior facilitades al març, quan es va complir un any del primer dels estats d'alarma. El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública va actualitzar la xifra al maig en informar que les Delegacions i Subdelegacions del Govern havien resolt ja amb sanció 172.482 expedients, el 50,1% del total.

Les delegacions del govern van tramitar aquests expedients arran de les propostes de sanció tramitades per Policia Nacional, Guàrdia Civil i cossos autonòmics i locals. Corresponia, per tant, al confinament domiciliari més estricte i a les multes tramitades per la Llei de Seguretat Ciutadana, la coneguda com a 'llei mordassa'.

També et pot interessar

stats