El govern espanyol dona l'orde d'iniciar el desmantellament de la nucler de Garoña

L'executiu compleix el calendari, que preveu el tancament ordenat del parc nuclear espanyol, que està programat per al 2030 en el cas de la central valenciana de Cofrents

La central nuclear de Santa María de Garoña (Burgos) en una imatge d'arxiu
La central nuclear de Santa María de Garoña (Burgos) en una imatge d'arxiu / Ministeri de Transició Ecològica

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha autoritzat l'inici del desmantellament de la central nuclear de Santa María de Garoña (Burgos), un procés que es prolongarà fins al 2033 i està pressupostat en 475 milions. El govern espanyol ha publicat l'ordre ministerial que activa el procediment i autoritza la transferència de la titularitat de la instal·lació de Nuclenor (empresa formada per Iberdrola i Endesa) a Enresa, l'empresa pública que gestionarà el desmuntatge de la nuclear i l'emmagatzematge dels residus radioactius.

El projecte —que al maig va rebre el vistiplau de Consell de Seguretat Nuclear— consta de dues fases i emprarà 350 persones de manera simultània. L'Institut per a la Transició Justa, depenent del Ministeri, col·labora des de 2020 amb els 27 municipis afectats pel tancament i ja ha destinat 7,7 milions a finançar 12 projectes municipals per a la reconversió industrial de la zona.

Garoña, que operava des del 1971 amb una potència de 466 MW, es va desconnectar de la xarxa elèctrica el desembre de 2012, quan Nuclenor va comunicar la decisió de no continuar explotant-la.

La data de clausura de la central compleix amb el calendari de cessament de l'explotació de les centrals nuclears aprovat pel govern espanyol, que contempla el tancament ordenat del parc nuclear entre 2027 i 2035. No obstant l'acord, el Partit Popular i Vox han fet campanya durant les generals a favor de prorrogar la vida útil d'aquestes instal·lacions.

El pla original establia en 40 anys el límit d'utilitat tecnològica de les centrals des de l'inici de l'activitat, un termini que la planta valenciana de Cofrents compleix el 2024. Finalment, però, el tancament de la nuclear es va programar per a novembre de 2030, una decisió que va confirmar al març la ministra portaveu Isabel Rodríguez. En temps del Botànic, la Generalitat va anunciar un pla de reactivació econòmica per a preparar la reconversió de la Vall de Cofrents-Aiora.

També et pot interessar

stats