El govern espanyol compensarà els períodes no cotitzats en les pensions per haver tingut fills

La mesura vol reduir la bretxa de gènere en les pensions de jubilació, on hi ha una diferència de vora 400 euros de mitjana a favor dels homes.

VÍDEO | El govern espanyol compensarà els períodes no cotitzats en les pensions per haver tingut fills

El govern espanyol compensarà a partir de l'any que ve els períodes laborals sense cotització o amb una cotització baixa després d’haver tingut o adoptat un fill, una situació que afecta majoritàriament la població femenina.

El Ministeri de Seguretat Social farà aquesta correcció modificant el complement per maternitat en les pensions aprovat el 2016, que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha considerat discriminatori respecte dels homes. A partir del 2021, en el moment de la jubilació s'aplicaran uns coeficients compensatoris sobre els períodes sense cotitzar que coincidisquen amb el naixement o l’adopció de fills, segons ha avançat el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà.

L'objectiu final és elevar l'import de la pensió mitjana de les dones, que no arriba als 900 euros, i acostar-la a la dels homes, que supera els 1.300.

Els sindicats han advertit diverses vegades que la bretxa de gènere a les pensions (33%) és superior a la diferència de salaris (23,5%).

El complement de maternitat en les pensions, aprovat el 2016 pel govern del PP, establia un percentatge addicional en la quantia de cada nova pensionista en funció del nombre de fills que haguera tingut: un 5% més per dos fills, un 10% per tres i un 15% per quatre o més fills. Segons dades de la Seguretat Social, més de 300.000 dones cobraran una mitjana de 59 euros mensuals amb aquest complement de maternitat.

Segons les últimes dades de l'enquesta de població activa (EPA), el tercer trimestre de l'any hi havia 461.000 dones treballant a temps parcial que al·legaven fer-ho per cura de menors o persones dependents, davant de 29.200 homes. Així mateix, hi havia 3,4 milions de dones inactives dedicades a la faena de la casa, davant de 510.000 homes. També són majoria (87%) les dones que s'acullen a excedències per cura de fills i filles, tot i que els tres primers anys computen per a la cotització.

També et pot interessar

stats